Dvorac i jezero Trakošćan, bogata povijest od 13. stoljeća

Trakošćan je nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini.

Prema legendi Trakošćan je svoje ime dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori, da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima.

Trakošćan je jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom, povijesno usko vezanom uz arhitektonski okvir i život njegovih vlasnika odnosno obitelji Drašković.

Toponim Trakošćan prvi se puta spominje u pisanim dokumentima 1334. godine. Gospodari utvrde u prvim stoljećima nisu pozn ati, tek znamo da su od kraja 14. st. vlasnici grofovi Celjski, koji istovremeno gospodare čitavom Zagorskom grofovijom. Uskoro ta obitelj izumire i Trakošćan dijeli sudbinu ostalih njihovih gradova i posjeda koji se usitnjavaju, i mijenjaju razne gospodare. U toj podjeli Trakošćan, kao jedinstveno imanje, pripada najprije vojskovođi Janu Vitovcu, zatim Ivanišu Korvinu, koji ga poklanja svome podbanu Ivanu Gyulayu. Ova obitelj zadržava dvorac kroz tri generacije, te izumire 1566., a vlastelinstvo preuzima država.

trakoscan 1trakoscan 2

Od renesanse do historicizma

1954. osnovan je muzej sa stalnim postavom. Danas je dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske. Muzej posjeduje vrijednu muzejsku građu iz razdoblja renesanse do historicizma, sačinjenu od vrijednih zbirki slika, namještaja, oružja i drugih predmeta, koji su stalno izloženi u originalnim prostornim cjelinama koje prezentiraju velikaški život kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković.

Postav izložbe

Stalni postav izložen je ambijentalno, u izvornoj funkciji. Prezentira život hrvatskog plemstva kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković. Predmeti datiraju iz vremena od 15. do 19. st. i razmješteni su u pojedinim prostorijama koje čine interijerne cjeline. Postavom su obuhvaćeni svi prostori dvorca, od reprezentativnih stambenih do tehnoloških (kuhinja), a dvorac čine četiri razine: nisko i visoko prizemlje, te prvi i drugi kat.

Preporučeni sadržaji

Moscatellijeve orgulje u crkvi Sv. Marije

Moscatellijeve orgulje u crkvi Sv. Marije

Orgulje u župnoj crkvi Sv. Marije spadaju u red malobrojnih orgulja sjeverne Hrvatske koje su građene u stilu talijanske tradicije.

Paragliding

Paragliding

Zašto letjeti? Jednostavno. Nisam sretan ako ne postoji neki prostor između mene i zemlje. – „Richard Bach“

Strahinjčica

Strahinjčica

Smatra se posebnom planinom zbog velikih strmina, duboko usječenih klanaca, ogoljelih grebena i vapnenačkih stijena. Unatoč tome može se bez većih poteškoća prijeći uzduž i poprijeko.

Hotel Trakošćan ****

Hotel Trakošćan ****

Smješten je u bajkovitom okruženju u neposrednoj blizini jednog od najljepših i najočuvanijih dvoraca iz bogate hrvatske baštine uvrštenog na listu najljepših dvoraca Europe.

Tonkina kuća

Tonkina kuća

Šarmantna drvena kuća za odmor Tonkina kuća nalazi se u Zagorju, u blizini dvorca Trakošćan.

Održana radionica Dostupni turizam i rad sa gostima/turistima/osobama s invaliditetom
14. 12. 2017.

Održana radionica Dostupni turizam i rad sa gostima/turistima/osobama s invaliditetom

U Dvorani za sastanke Varaždinske županije održana je radionica "Dostupni turizam i rad sa gostima/turistima/osobama s invaliditetom"...

Ostala ponuda

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.