Varaždin

View the embedded image gallery online at:
http://turizam-vzz.hr/destinacije/varazdin#sigProIdec75b52bb2

Barokna prijestolnica Hrvatske

U povijesnoj ogrlici srednjoeuropskih gradova Varaždin se danas svom gostu otkriva kao rijetki urbani biser - grad sklada i prisnosti, grad koji svoj specifični urbani identitet pokazuje ne samo postojanom ljepotom stare barokne arhitekture, nego i toplinom svojih ljupkih trgova, ulica i parkova, a nadasve bogatstvom sačuvanih muzejskih zbirki.

Tako je Varaždin i do našeg vremena sačuvao neka od bitnih obilježja hrvatskog "Beča", kao grad baroka, glazbe i cvijeća - ugodno odmorište svojim posjetiteljima.

Brojne današnje kulturno-povijesne znamenitosti grada svjedoče o njegovoj bogatoj povjesnici duljoj od osam stoljeća gdje su raskošno, poglavito kad je krajem XVIII. stoljeća u vrijeme svog najvećeg procvata bio i glavni grad Hrvatske, živjeli mnogi hrvatski plemići i veleposjednici, obrtnici i umjetnici.

Kao svojevrsni grad-muzej, ali i moderno sjedište današnje biskupije i Varaždinske županije i raskrižje putova iz Srednje Europe prema Zagrebu i Jadranskom moru, Varaždin je privlačno turističko odredište. U srcu njegove starinske gradske jezgre svaki će posjetitelj moći osjetiti i duh prohujalih stoljeća i ljepotu življenja našeg doba.

Varaždin živi vrlo intenzivno tijekom čitave godine smjenjujući na svojim uličnim pozornicama zanimljive turističke sadržaje. Ljubazno Vas poziva na Špancirfest- festival dobrih emocija, na koncerte Varaždinskih baroknih večeri, priredbe, izložbe i sajmove, kazališne predstave. Ali isto tako i u posjet osobitostima kao što su Stari grad-najmonumentalniji i najvrjedniji gradski kompleks u kojem su smještene zbirke Gradskog muzeja; Gradska vijećnica – najstarija u Europi, gdje već gotovo pet stoljeća stoluje poglavarstvo Grada ; Varaždinsko groblje, biser vrtne arhitekture i park prirode najviše kategorije, ili iznenađujuća zbirka "Svijet kukaca" koja u jednoj od brojnih varaždinskih palača pred posjetitelje razastire zagonetni život prirode. Riječ je o jedinstvenom muzejskom postavu entomofaune kontinentalne Hrvatske u kojem ste u pravom smislu istovremeno posjetitelj, istraživač prirode i povjesničar.

Dođete li u Varaždin od polovice travnja do listopada, bilo kojeg dana u tjednu, u centru grada dočekati će vas stari zanati na Trgu tradicijskih obrta, gradski će Vam kovač iskovati Varaždinski medaljon. Svake subote od 11 do 12 sati ispred Gradske vijećnice prisustvovati ćete u pratnji Gardijskih bubnjara atraktivnoj smjeni straže pripadnika Varaždinske građanske garde, popularnih "purgara", jednog od varaždinskih simbola čija je tradicija duga više od dva i pol stoljeća.

Sudeći po opisima velikih gozbi, koje su u prošlosti posebice priređivali varaždinski mesari, trpeza Varaždinaca bila je izuzetno obilna, raznovrsna i kvalitetna. Na toj tradiciji varaždinski ugostitelji i danas pripremaju obilje domaćih jela po recepturama "iz bakine kuhinje". Vrlo ukusni varaždinski klipič te Varaždinsko kiselo zelje najrašireniji su specijaliteti iz kulinarske prošlosti ovog kraja i obavezni dio predjela u gotovo svim varaždinskim restoranima.

 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.