01.04.2019.

Dan centra svijeta

Dan centra svijeta

 

Manifestacija se temelji na legendi o Ludbergi, zaštitnici grada koja je protjerala nečastivog zauvijek iz grada na način da ga je drvenim križem takvom silinom zabila u zemlju da je na suprotnoj strani kugle zemaljske od silne eksplozije ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, stvarni antipod Ludbrega, a u Ludbregu na tom mjestu izvire voda koja istovremeno i gori.Prema zapisu pavlinskog opata Honoriusa, Ludberga je bila rođena 01. travnja 1141. godine, pa je ova manifestacija zamišljena kao velika rođendanska proslava kojoj kao posebna gošća prisustvuje i sama Ludberga.

Brojne ludbreške udruge pripremaju u tu čast prigodni zabavni program, a gradski notar za tu priliku otvara „Knjigu građana centra svijeta“ u koju se mogu upisati svi posjetitelji i turisti, te od gradskog notara dobiti posebnu povelju ili testimonium da su i službeno postali građani centra svijeta.

Legenda o krugovima zemaljskim kaže da su na mjestu gdje je danas smješten Ludbreg bili zamišljeni krugovi zemaljski a na njihovim obodima, na različitim stranama svijeta ali na istoj udaljenosti od ishodišta, bile smještene velike metropole.

Na temelju te legende Grad Ludbreg svake godine u goste poziva novi grad, koji se u centru svijeta predstavlja svojim specifičnostima, kulturno-povijesnom baštinom i zabavnim programima a zauzvrat dobiva pločicu s imenom grada i udaljenosti od centra svijeta koju gradonačelnici dvaju gradova postavljaju na „krugove zemaljske“ na središnjem gradskom trgu.

Ovogodišnja proslava održat će se u vinskom podrumu “Trsek”. Od 11 sati vinski podrum bit će otvoren za sve posjetitelje. Gradski notar u knjigu građana upisat će sve građane koji posjete i razgledaju Vinski podrum “Trsek”, a događaj neće propustiti ni slavljenica Ludberga. Podrum će za posjetitelje biti otvoren do 18 sati.

Obzirom na prevrtljive travanjske vremenske (ne)prilike drugi dio programa Dana centra svijeta održat će se u sklopu sajma cvijeća – Flora Centrum Mundi 2019.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.