31.05. - 01.06.2019.

12. Aquafest

12. Aquafest

 

Festival kojim se odaje počast magičnom izvoru termalne vode kojem Varaždinske Toplice duguju svoj nastanak i opstanak kroz sve vremenske epohe, ali i bogatom antičkom nasljeđu - jedinstvenim rimskim termama.

Svoje povijesno uporište manifestacija ima u antičkom reljefu čiji natpis svjedoči kako su Rimljani, na području današnjih Varaždinskih Toplica, imali veliku svečanost u čast božice Izide - Fortune i nimfa početkom lipnja 192. godine. Jedna od uloga festivala je i promocija antičke povijesti kada su Aquae Iasae, prvo poznato ime Varaždinski Toplica, bile vrlo značajan punkt za antičke kultove i mistiku, ali i za oporavak legionara nakon teških borbi.

Bilo je to zlatno razdoblje Toplica, u kojima su se liječili pripadnici rimskih legija, među njima i visoki časnici, ali i civilni dužnosnici. Sve je temeljeno na originalnim arheološkim nalazima i povijesnim podacima do kojih se došlo dugogodišnjim arheološkim istraživanjima.

Uživajte u zvukovima harfe čarobne Doris Karamatić na koncertu u rimskoj bazilici na kojem se uvijek traži mjesto više. I ove godine uz Doris nastupa i gost iznenađenja. Očekuje vas još atraktivna noćna povorka pod bakljama uz pratnju bubnjeva, scenski prikaz prinošenja žrtve rimskoj božici Mjeseca, Dijani Luni, “Lux in tenebris” , borba gladijatora, rimski legionari, nymphe i još mnogo toga.

U subotu. 1. lipnja, u 10.30 očekuje vas najveća kostimirana povorka Rimljana u pratnji rimskog cara Konstantina Velikog. Na samom lokalitetu uživajte u scenskom prikazu Žrtve ljevanice i paljenice, izboru najjačeg legionara, a predvečer u rimskom vojnom programu i borbi gladijatora uz atraktivni fire show na rimskom forumu. U vremenu od 10 do 13 sati i od 15 do 19 sati organizirane su i razne radionice za velike i male:

  • IZRADA DRVENIH IGRAČAKA OD TUŽNE VRBE (KAO PRVO ZAGONETNO DRVO)
  • PERLA ŽICA NARUKVICA- ANTIČKI NAKIT
  • MALI ARHEOLOZI- ARHEOLOŠKI PRAKTIKUM (samo popodne od 18 do 19)
  • TAJNE RIMSKE LJEPOTE
  • IZRADI SVOJ ANTIČKI VJENČIĆ
  • MALI LEGIONARI/ GLADIJATORI
  • KOVAČ
  • LONČAR

Tu je i mali antički sajam koji će biti otvoren u petak i subotu tijekom čitavog dana, a već tradicionalno vas očekuje vas prigodna gastro ponuda inspirirana antičkom kuhinjom.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, u petka 31. svibnja, održati će se 2. STRUČNI SKUP- Termalna voda jučer, danas, sutra, koji i ove godine okuplja vrhunske stručnjake koji obrađuju temu termalne vode s različitih aspekata- zdravlje, turizam, energetika, kultura, balneologija, geologija... Skup počinje u 10:00 sati, otvoren je za svu zainteresiranu javnost, a posebno je zanimljivo mjesto održavanja - na samom arheološkom lokalitetu AQUAE IASAE, u rimskoj bazlici.

Detaljan program pogledajte u prilogu objave.

 

HTZ banner HR Trakoscan 970x250

 

 

Povezani dokumenti

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.