24. 8. - 1. 9. 2019.

Dani ludbreške Svete Nedjelje

Dani ludbreške Svete Nedjelje

 

Ludbreška Sveta Nedjelja, jedno je od najvećih proštenja u Hrvatskoj, a i ove godine vas u vremenu od 24. kolovoza do 1. rujna očekuju raznovrsna vjerska, kulturna, gospodarska i zabavna događanja.

Manifestacija Dani ludbreške Svete Nedjelje temelji se na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom Pape Leona X još davne 1513. godine. Njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany, te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a Relikvija se i danas čuva i može razgledati.

Ludbreg je jedinstveno hrvatsko svetište, a jedno od rijetkih u kršćanskom svijetu utemeljeno pisanim ukazom samog Svetog Oca, kao proštenište na čast Presvete Krvi Isusove, vezano uz čudesan događaj koji se zbio 1411. godine u kapelici ludbreškog vlastelinstva kada je svećenik služeći misu, posumnjao u riječi pretvorbe kruha i vina u pravo tijelo i krv Isusovu. Kratko poslije toga posvuda se raširio glas o čudesnom događaju.

Od toga vremena vjernici pobožno pohode ovo proštenište, posebno se okupljajući svake godine u deset dana Svete Nedjelje na doživljajima sveopćeg odmora, slavlja i obnove među ljudima. Relikvija se danas čuva u prekrasnoj baroknoj pokaznici u župnoj crkvi Sv. Trojstva.

Proštenjarsko raspoloženje danima vlada Ludbregom a gotovo cijeli grad postaje veliki sajmeni prostor starinskog otvorenog tipa na kojem se okupi između 80.000 i 100.000 hodočasnika i turista iz čitave Hrvatske i susjednih zemalja.

Cjelokupni program ovogodišnje manifestacije možete pogledati u prilogu ove objave.

 

Povezani dokumenti

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.