15. 11. 2019.

Najavljen drugi Svečani bal Varaždinske županije

Svečani bal Varaždinske županije, jedan od najznačajnih društvenih događaja u ovoj regiji, mjesto sklapanja novih prijateljstava, diplomatskih, kulturnih i političkih aktivnosti, biti će održan u petak, 24. siječnja 2020. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

U prisustvu brojnih uglednih gostiju, program drugog Svečanog bala ovaj su petak, 15. studenog, u Županijskoj palači predstavili župan Radimir Čačić, predsjedavajuća Turističke zajednice i predsjednica Organizacijskog odbora Svečanog bala Natalija Martinčević, glavni koordinator 73. Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata Petar Tyran, te veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, NJ.E Markus Wuketich.

Predsjednica Organizacijskog odbora Svečanog bala, Natalija Martinčević, naglasila je kako je bal jedan od najvažnijih događaja u našoj Županiji:
-Termin bala je malo promijenjen, dobio je novi vizualni identitet, ali smo i za ovaj put pripremili izrazito zanimljiv program. Posebno veseli što su danas s nama gosti iz Austrije, obzirom da je 73. bal gradiščanskih Hrvata partner Svečanog bala. Gosti bala će i ovaj put uživati u izvedbama eminentnih glazbenika, prikazu povijesnih postrojba, vrhunskim kreacijama naših modnih dizajnerica, te, naravno, u najboljim pićima i jelima iz naše Županije. Cilj je da ovaj bal bude jedinstvena manifestacija i svojevrstan povratak tradiciji po kojoj je grad Varaždin nekada bio nadaleko poznat – rekla je Natalija Martinčević.

Glavni koordinator 73. Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata Petar Tyran izrazio je zadovoljstvo ovako dobro pripremljenim predstavljanjem. Naglasio je kako gradišćanski Hrvati imaju puno toga zajedničkoga sa ovom regijom, a Beč i Varaždin, kojeg od davnina nazivaju malim Bečom, oduvijek bili vrlo bliski. Zahvalio je Varaždinskoj županiji na ovom doprinosu u očuvanju kulturne baštine i izrazio nadu za nastavak dobre suradnje s Svečanim balom.

Župan Radimir Čačić također je izrazio zadovoljstvo predstavljenim programom, te je siguran u dobru suradnju sa Bečom i gradišćanskim Hrvatima. Tradicija balova na ovim područjima je izuzetno duga, a iako je Varaždinska županija drugi puta organizator bala, on će zasigurno biti prepoznat kao jedna od glavnih manifestacija povodom predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom, naglasio je Čačić.

Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj NJ.E Markus Wuketich čestitao je Varaždinskoj županiji na samoj ideji, ističući da je balska tradicija duboko ukorijenjena na ovim prostorima, te da im je izuzetna čast odazvati se i podržati ovaj bal.

Partner Svečanog bala, Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata s tradicijom dužom od sedam desetljeća, 18. siječnja iduće godine održava se po 73. put, a valja napomenuti kako je ovo partnerstvo početak međuregionalne suradnje Varaždinske županije i Gradišća, doma brojnih Hrvata, posebice s ovih prostora.

Nakon izuzetno uspješne organizacije i odaziva na prvi bal, koji je odmah postao najznačajniji društveni događaj u regiji, Varaždinska županija priprema je još bogatiji i kvalitetniji program drugog Svečanog bala. Tako će 24. siječnja iduće godine ponovno biti predstavljeno najbolje iz Varaždinske županije, a program će biti proširen i na ostala područja Republike Hrvatske. Gosti će imati priliku uživati u vrhunskim nastupima popularnog Jazz orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, Varaždinskog komornog orkestara, jednog od najboljih hrvatskih orkestara u povijesti, sopranistice Jelene Štefanić iz Varaždinskih Toplica uz koju će pjevati Filip Hozjak, član ansambla Četiri tenora, kao i benda MozART sastavljenog od vrhunskih glazbenika i profesora.

Moda je neizostavni dio svakog bala, pa će se i ovog puta varaždinske modne dizajnerice pobrinuti za atraktivnu modnu reviju. Posebna atrakcija zasigurno će biti članovi povijesnih postrojbi, Husarske garde Varaždinske županije, Varaždinske građanske garde - Purgari, Karlovačke građanske garde te Križevačke djevojačke straže, odjeveni u svoje tradicionalne odore. Pažnju će svakako privući kadeti i kadetkinje Hrvatske vojske.

Za vrhunsku gastronomsku ponudu, spravljenu od autohtonih namirnica, zaduženi su nagrađivani kulinarski majstori hotela Minerva. Bit će poslužena Toplička torta, pripremana po originalnoj recepturi iz 19. stoljeća, zatim purgarski gulaš kao neizostavno jelo koje se pripremalo na svim značajnim događanjima u Varaždinu i okolici, purgarske piškote pripremljene s tajnim sastojkom, pa čak i purgarski klipič kojeg krasi poseban oblik.

Predstavljanju su nazočili i članovi organizacijskog odbora - intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević , ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik, savjetnica za regionalni razvoj Petra Martak, te ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić, kao i mnogi ostali uglednici iz javnog i kulturnog života Varaždinske županije.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.