26. 8. 2020. – 28. 2. 2021.

Izložba Erik/a - vunasti nosorog

Izložba Erik/a - vunasti nosorog

 

ERIK/A – VUNASTI NOSOROG jedan je od najvećih projekata Gradskog muzeja Varaždin u proteklih nekoliko godina, o čemu se priređuje izložba koja se otvara u srijedu, 26. kolovoza ove godine u 19 sati.

Izložba obuhvaća multidisciplinarni prikaz jedinstvenog paleontološkog nalaza, koji se prvi put predstavlja javnosti nakon dugotrajnih i zahtjevnih radova u svrhu trajne zaštite, provedenih u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom u Zagrebu.

Fosilni ostaci vunastog nosoroga, procijenjene starosti oko 20.000 godina, pronađeni su 1982. godine na području Malog Segečaka i predstavljaju najbolje sačuvani primjerak takve vrste u Hrvatskoj. Projekt Erik/a – vunasti nosorog ostvaren je uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Varaždina.

 

O vunastom nosorogu

Vunasti nosorog (Coelodonta antiquitatis, Blumenbach, 1799.) izumrla je vrsta nosoroga koja je živjela u periodu srednjeg i kasnog pleistocena od 550.000 do 12.000 godina na području Europe i sjeverne Azije. Pripada skupini euroazijskih nosoroga s dvama rogovima na glavi (Dicerorhininae), od kojih danas postoji još samo sumatranski nosorog (Dicerorhinus sumatrensis). Uz vunastog mamuta jedna je to od karakterističnih životinja ledenodobnih krajolika. S velikom i upečatljivom glavom te kutnjacima s visokom krunom, bio je vrlo dobro prilagođen tvrdoj travnatoj hrani pleistocenskih tundri i stepa. Vunasti nosorog bio je impozantna životinja sa zakrivljenim nazalnim rogom i do 90 cm duljine. Tijelo mu je bilo prekriveno dugom, oštrom dlakom, dosezao je težinu do 2,9 tona i dužinu tijela do 360 cm. Vunasti nosorozi spolnu zrelost postizali su u dobi od 4 do 5 godina, a životni vijek bio im je 40-45 godina. Ako se izuzmu paleolitički lovci, ove životinje nisu imale prirodnih neprijatelja.

 

O izložbi

Tematska izložba Erik/a – vunasti nosorog predstavlja jedinstvenu muzejsku priču kojom se publici kroz prizmu multidisciplinarnosti nastoji prikazati jedan takav izniman paleontološki nalaz. Izložba prati nalaz vunastog nosoroga od njegova otkrića, potkrijepljenog audiovizualnim zapisima sudionika istraživanja, zatim kroz faze klasične i digitalne zaštite i obrade fosilnih ostataka, rekonstrukciju životinjskog i biljnog svijeta tijekom kasnog pleistocena u vidu 3D animacija s izlošcima materijalnih ostataka gornjopaleolitičkih lovaca te, na kraju, sa središnjim eksponatom kostura vunastog nosoroga popraćenog proširenom stvarnošću.

 

GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10

Otvorenje: srijeda, 26. 8. 2020. u 19 sati

 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.