listopad 2020.

Izložba: Aquae Iasae - tajne rimskog izvorišta

Izložba: Aquae Iasae - tajne rimskog izvorišta

 

Izložba kamenih spomenika postavljena je uz rimsku baziliku u Arheološkom parku u Varaždinskim Toplicama, kao svojevrsna najava njihovog trajnog smještaja na lokalitetu, u budućem izložbenom objektu.

Radi se o 9 od ukupno 50-ak izuzetno vrijednih spomenika nađenih u istraživanjima izvorišnog bazena, a koji su bili posvećeni raznim božanstvima vezanim uz zdravlje i ozdravljenje.

Autorica izložbe: Nikoleta Perok (Arheološki muzej u Zagrebu)

Stručna suradnica: Dora Kušan Špalj (Arheološki muzej u Zagrebu)

Zahvaljujući dugogodišnjim arheološkim istraživanjima u gradskom parku u Varaždinskim Toplicama, koja od 1953. godine vodi Arheološki muzej u Zagrebu, otkriven je kompleks rimske javne arhitekture (svetište, kupalište i bazilika). Od 2011. do 2017. godine arheološka iskopavanja su provedena na prostoru svetišta odnosno oko prirodnog izvora termalne vode, Istraživanja su doprinijela novim spoznajama o građevinskim fazama, izgledu i namjeni pojedinih objekata, ali i o nekim ritualima i kultovima za koje se prije nije znalo. Međutim istraživanja samog izvorišta - „svetog izvora“ donijela su i otkrića kojima se nitko nije nadao. Pokazalo se da su za popravke konstrukcije oko izvorišta u 4. stoljeću korišteni stariji natpisi, reljefi, pa čak i skulpture koje su, kao običan građevinski materijal, poslužile za gradnju. Tako je pronađeno više od 50 žrtvenika, natpisa i reljefa. u slojevima unutar izvorišne konstrukcije nađeno je i 18 000 rimskih kovanica, koje su od 1. do 4. st. posjetitelji rimskog lječilišta ubacivali u “sveti izvor”, nadajući se ozdravljenju.

S obzirom na brojne nove nalaze kamenih spomenika pronađenih posljednjih godina u arheološkim istraživanjima rimskog izvorišta i svetišta, pojavila se potreba za izložbenim prostorom u kojem bi se oni adekvatno prezentirali i interpretirali. Zbog toga je izrađen projekt izložbenog objekta koji bi se nalazio u ulaznom dijelu današnjeg parka, u   neposrednoj blizini prostora gdje su spomenici i pronađeni.   Predviđeni objekt omogućio bi atraktivnu prezentaciju (uz popratne multimedijalne sadržaje), a istovremeno bi se osiguralo adekvatne uvjete za čuvanje i zaštitu.

Najava izložbe

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.