27. 1. 2021.

Noć muzeja 2021.

Noć muzeja 2021.

 

U petak, 29. siječnja, u muzejima diljem Hrvatske održat će se šesnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Obzirom na trenutne epidemiološke mjere pandemije COVIDA-19, ovogodišnja Noć muzeja održati će se gotovo potpuno u digitalnom obliku.

S područja Varaždinske županije u manifestaciji će sudjelovati 8 objekata, svaki sa svojim zanimljivim on-line programom.

Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” iz Ludbrega organizira izložbu pod nazivom "Bjelobrdska kultura. Arheološko otkriće u Ludbregu", a prijenos programa uživo možete pratiti u vremenu od 18.00 – 22.00 sati putem Internet stranice www.czkidn.hr

Dječji vrtić Varaždin organizira izložbu keramičkih satova koji su nastali u pedagoškoj godini 2020./2021. Autori satova su "Leptirići", odgojno-obrazovna skupina (objekt Aleja), koju čine djevojčice i dječaci u šestoj i sedmoj godini života. Izložba se može virtualno razgledati u vremenu od 18:00-20:00 sati klikom OVDJE.

Dvor Trakošćan vas poziva na virtualnu šetnju stalnim muzejskim postavom putem poveznice https://trakoscan.hr/virtualna-setnja-dvorcem/ Na YouTube kanalu Dvora Trakošćan dostupan je film Trakošćan - četiri godišnja doba (https://www.youtube.com/watch?v=EzoX3F1l8uo), kao i kratki film Trakošćan Castle - Dreams amd Memories (https://www.youtube.com/watch?v=0Wx-perrg9o). Virtulana šetnja biti će dostupna u vremenu od 18:00-00.00 sati.

Gradski muzej Varaždin predstaviti će se sa virtualnim programima od kojih je za neke predviđeno i sudjelovanje s publikom uživo. Detaljan program kao i upute za sudjelovanje možete pronaći klikom OVDJE.

Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu također prilagođava svoje djelovanje u Noći muzeja novim (sada već skoro starim) uvjetima vezanim uz pandemiju koronavirusa. Za sve ljubitelje Muzeja, i one koji će to tek postati, pripremili smo izložbu fotografija stalnog postava Muzeja. Tematsku izložbu za Noć muzeja, pod nazivom "Minuta nakon potresa" smo ove godine posvetili djelovanju vatrogasaca prilikom potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji. Izložbe se mogu pratiti na internet stranici i na FB profilu Muzeja hrvatskog vatrogastva.

Muzej planinarstva u Ivancu sudjeluje u Noći muzeja 2021. prigodnim programom posvećenim ivanečkoj spisateljici, poduzetnici i planinarki Pavici Hrazdiri. U programu će sudjelovati učenice OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec te članice Čitateljskog kluba „Pavica“ iz Ivanca. Čitav program bit će prezentiran u obliku video uratka koji će u Noći muzeja biti dostupan na Facebook stranici Muzeja planinarstva (https://www.facebook.com/muzejplaninarstva/) i YouTube kanalu Muzeja (https://bit.ly/35Lx4Ev). Autorica programa je povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a snimanje, obradu i montažu videa realizirat će ivanečki fotograf Zoran Stanko.

TKIC D.O.O. Turističko-kulturno infromativni centar iz Lepoglave virtualno će prikazati presjek desetogodišnjih kulturnih i zabavnih događanja u gradu Lepoglavi putem prezentacije kroz fotografije, plakate i pozivnice. Drugi dio prezentacije odnosi se na izložbu fotografija pod nazivom "I to je Lepoglava" koja prikazuje Lepoglavu i okolicu, te kulturne znamenitosti. Treći dio projekcije je virtualna šetnja kroz 24. međunarodni festival čipke. Sve detalje programa možete pronaći na web stranici www.tkic.hr/nocmuzeja, od petka 29.1. , od 18 sati.

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice u programu "Noći muzeja 2021." godine sudjelovat će s obrazovnim programom u vidu online predavanja pod nazivom " Odgoj i obrazovanje u Grčkoj i Rimu" koje su pripremili ravnateljica Muzeja Spomenka Vlahović i prof. Rajko Guščić iz Prve gimnazije u Varaždinu s ciljem pregleda obrazovanja djece i mladih u staroj Grčkoj i Rimu. Predavanje će biti dostupno u pdf formatu na internetskoj stranici Muzeja te će posjetitelji programa moći sami pogledati prezentaciju i saznati puno zanimljivosti o obrazovanju djece u doba antike, te usporediti obrazovanje djece nekad i danas.

Više o svim programima ovogodišnje virtualne Noći muzeja možete saznati klikom OVDJE.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.