26. 3. - 30. 4. 2021.

Jedinstvena Rabuzinova umjetnost - iz Zbirke Vladimira Malogorskog

Jedinstvena Rabuzinova umjetnost - iz Zbirke Vladimira Malogorskog

 

Ovogodišnji 5. Rabuzinovi dani u znaku su stote obljetnice rođenja svjetski poznatog slikara naive, Ivana Rabuzina.

Početak ove već dobro poznate manifestacije koja se svake godine održava u Novom Marofu obilježit će izložba pod nazivom „Jedinstvena Rabuzinova umjetnost - iz Zbirke Vladimira Malogorskog“. Tridesetak djela iz bogate zbirke Vladimira Malogorskog krasit će Novi Marof punih mjesec dana, a otvorenje izložbe biti će u Kulturnom centru Ivan Rabuzin 26.3. u 18.00 sati.

Ulja na platnu, akvareli, grafike podsjetit će nas koliko je Rabuzin bio poseban u svojem izričaju, zašto njegova djela krase zidove mnogih svjetskih muzeja i zašto, ovdje, na svojim "bregima" ne smije biti zaboravljen. Na izložbi će biti prezentiran i dio porculana kojeg je Rabuzin oslikavao za svjetski poznatu tvornicu Roshental.

Program 5. Rabuzinovih dana odvijat će se tokom cijele 2021. godine, upotpunjen raznim aktivnostima koje će uključivati predavanja, projekcije filmova, izložbe digitaliziranih razglednica iz zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof, ali i šetnju Rabuzinovim bregima. Ovisno o razvoju epidemiološke situacije programi će se najavljivati prema trenutnim mogućnostima.

 

VLADIMIR MALOGORSKI (1939., Varaždin)

Istaknuti gospodarstvenik, inženjer građevinarstva i veliki zaljubljenik u umjetnost, kolekcionarstvom se bavi još od 1962. godine. Pratio je rad i stvaranje varaždinskog umjetnika Miljenka Stančića koji je na svojoj antologijskoj slici prikazao crkvu sv. Florijana u Varaždinu, na kojoj je vidljiva i kuća Malogorski u kojoj Vladimir i danas živi. Tu je počela njegova ljubav prema umjetnosti. Njegova kolekcija sadržava više od 1500 originalnih umjetničkih djela s više od 130 zastupljenih autora. Uz 60-ak djela Ivana Rabuzina (od kojih će dio biti predstavljen na ovoj izložbi), u zbirci Malogorski s većim brojem djela zastupljeni su i drugi velikani naivne umjetnosti poput Ivana Generalića, Ivana Lackovića, Slavka Stolnika i Mije Kovačića. Njegova bogata zbirka dom je i mnogim renomiranim autorima, akademskim umjetnicima poput Stančića, Bukovca, Babića, Crnčića, Uzelca, Bečića, Vidovića, Price, Svečnjaka, Konjovića, Berbera, Mušića i mnogih drugih.

Vladimir Malogorski dobitnik je Nagrade za životno djelo Grada Varaždina zbog iznimnog doprinosa očuvanju kulturno-povijesne baštine, osobito likovne umjetnosti grada Varaždina i Republike Hrvatske, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Cjelokupni kolekciju 2001. godine poklonio je Gradu Varaždinu.

 

Izložba Jedinstvena Rabuzinova umjetnost iz Zbirke Vladimira Malogorskog u Kulturnom centru Ivan Rabuzin moći će se pogledati do 30. travnja, svakim radnim danom do 18.00 sati. Subotom i nedjeljom od 10.00 do 18.00.

 

U Uskrsnom vikendu postav se može razgledati u sljedeće dane:

Subota , 3. 4. – 10.00 do 18.00 , Uskrs – zatvoreno , Uskrsni ponedjeljak, 5. 4. od 10.00 do 18.00.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.