18. - 19. 9. 2021.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki održat će se 18. i 19. 9. Iako ovogodišnja sušna sezona još nije šumu pretvorila u raj za ljubitelje gljiva, manifestacija u Paki nudi mnoštvo programa koji posjetiteljima osiguravaju odličan i sadržajan provod.

Paka se nalazi na staroj cesti Varaždin – Zagreb, a od Zagreba je udaljena jedan sat vožnje automobilom.

U subotu, 18. 9. od 13.00 sati program započinje sajmom autohtonih proizvoda, a u nastavku dana i kroz nedjelju cijeli dan, program  nudi pokazni lov na crni tartuf, edukativne obilaske utvrde Paka, dabrovih brana u njenom podnožju, planinarske rute Pakom u dužini od 18 km pod vodstvom planinarskog vodiča. U akciji Hodanjem do zdravlja posjetitelji će moći šetnjom povezati dvije utvrde, Paku i Čanjevo i na taj način upoznati kulturno – povijesne znamenitosti ovog kraja. Paka mini trail sa maxi pauzom tradicionalno okuplja trkače i općenito zaljubljenike u prirodu i kretanje. Uz ugostiteljsku ponudu, biti će tu i degustacije jela od vrganja i crnog tartufa, ali i mnoštvo sadržaja za djecu – „Kao prvo, zagonetno drvo“ – ekološko – edukativna radionica, ŠU ŠU bar sa raznim igrama i aktivnostima za najmlađe,  dječja predstava na otvorenom, posjet imanju ljekovitog bilja. Biti će tu i likovna kolonija te izložba na otvorenom „Život noću“.

Samo natjecanje u berbi vrganja  na rasporedu je u nedjelju od 08.00 sati kada kreću prijave. Završetak je u 11.30, a stručnu determinaciju ubranih gljiva provodi prof. Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza. Proglašenje najuspješnijih berača je u poslijepodnevnim satima.

Manifestacija završava u nedjelju u 20.00 sati.

U svakom slučaju, ako i niste od onih koji vrganj  pronalazite od prve, druge ili treće, Paka će vam ponuditi utjehu u svakom smislu. Samo dođite. Ulaz za posjetitelje je besplatan i održava se na otvorenom uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.

Više o programu na Facebook stranici događanja.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.