Istraži na biciklu

Bogatstvo prirodnih i kulturnih atrakcija Varaždinske županije, razvijenost cikloturističke mreže, ali i blizina važnih međunarodnih ruta čine Varaždinsku županiju idealnom destinacijom za biciklizam. Svemu doprinose i standardi kvalitete cikloturističke ponude kao i mogućnost besplatnog prijevoza bicikla vlakom.

U kojem god smjeru iz Varaždina krenuli u radijusu od stotinjak kilometara očekuju vas netaknuta priroda, izvorska voda, desetak dvoraca, muzeji, zbirke, crkve i sakralna baština, vrijedna arheološka nalazišta, vinogorja, lovna gospodarstava, tradicijski obrti… Varaždin s okruženjem, pozornica je međunarodnih festivala, brojnih događanja i manifestacija, kraj legendi i priča, ali prije svega mjesto gostoljubivih domaćina. A možda najbolji način za otkrivanje i istinsko uživanje u istom je – bicikl.

 

ŽUPANIJOM NA DVA KOTAČA

Na području Varaždinske županije formirane su četiri cestovne i jedna djelomično offroad biciklistička ruta. Ruta koja je djelomično offroad nosi oznaku RO2, a ostale idu u smjerovima Varaždin-Dubrava Križovljanska, RO1, i Varaždin-Mali Bukovec, RO3.

Ruta Od dvorca do dvorca vodi vas od varaždinskog Starog grada do dvorca Trakošćan, otkrivajući pritom brojne županijske atribute, dok Toplička ruta vodi u Varaždinske Toplice, grad s najstarijim termalnim toplicama u Hrvatskoj i arheološkim iskopinama rimskog termalnog kupališta.

U gradu Varaždinu sa zapadne strane kroz Sloveniju (grad Maribor) prolazi EuroVelo 9 biciklistička ruta, a s istočne strane EuroVelo 13 ruta koja se uz Slovensko-Mađarsku granicu spušta kroz Međimursku županiju te u neposrednoj blizini Općine Mali Bukovec nastavlja dalje prema gradu Koprivnici.

 

BICIKLOM UZ DRAVU – Dravska biciklistička staza

Biciklistička staza uz rijeku Dravu prolazi kroz četiri države i u cijelosti je duga približno 710 km.
Staza počinje u neposrednoj blizini izvora rijeke Drave na Toblaškom polju (Toblach) u Italiji – 10 km, u dužini od 290 km nastavlja se u austrijskoj Koruškoj (Kärnten), prolazi Slovenijom u dužini od 145 km, a hrvatska dionica (još nije u cijelosti uređena i označena)od 265 km završava u Osijeku.
Primjerena je za treking, brdske i električne bicikle, a većinom vodi uz obale Drave.
Upravo u varaždinskom dijelu staze Drava otkriva najviše svojih prirodnih atraktivnosti.
Uz prirodne ljepote staza nudi mnoge zanimljivosti i mogućnosti za razgled znamenitosti.

 

Županijom na dva kotača:
https://bike-routes-vzz.com/biciklisticke-rute/
mobilna aplikacija Varazdin Bike Routes
www.turizam-vzz.hr

Dravska biciklistička staza:
www.dravabike.si

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.