Raskošne zabave grofice Nadasdy

Raskošne zabave grofice Nadasdy

 

Suzana Malatinsky, odnosno grofica Drašković i kasnije grofica Nadasdy bila je poznata po veselim i raskošnim balovima i krabuljnim plesovima, a priča o njenom dolasku u Varaždin nadasve je zanimljiva.

Kazimir Drašković je bio izdanak bogate i moćne hrvatske aristokracije. Obilazeći svoje posjede u južnoj Ugarskoj zaljubio se u Suzanu Malatinsky. Ali Suzana je bila protestantica, a što je još gore, bila je udana i nije bila plemkinja. To sve ju nije spriječilo da postane grofica Drašković. Kazimir je kupio rastavu braka od Suzaninog supruga, a cijena je bila kapetanski čin.

Obitelj Drašković je bila šokirana. Bečki dvor negoduje. Svi su bili protiv tog braka. Suzanu Malatinsky, joj, oprostite, groficu Drašković to uopće nije smetalo.

Ona se ubrzo doselila u Varaždin u palaču Drašković na današnjem Korzu gdje se pročula po balovima i krabuljnim plesovima. A siroti Kazimir je za ljubav svoje mlade (i ne tako lijepe žene) plaćao račune. No uskoro je umro i ostavio velike dugove.

Ali u palači se tada nalazila hrvatska Vlada, hrvatski Sabor i hrvatski ban. To je bio tada najbogatiji i najmoćniji grof Franjo Nadasdy. Nakon samo tri mjeseca tugovanja grofica Drašković postaje grofica Nadasdy i najbogatija i najmoćnija hrvatska banica. Njene zabave postale su još veselije, još raskošnije i bučnije.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.