Ljepotica još uvijek čeka svog mlinara

Ljepotica još uvijek čeka svog mlinara

 

Uz prostrane, mračne šume uvijek je vezana i kakva stara legenda ili barem jezovita priča koja se prenosi generacijama. Tako i šuma Paka kraj Novog Marofa, koja se proteže obroncima Kalničkog gorja, skriva mnoge legende, kakva je ona o Crnoj Paki i staroj utvrdi Gradišče.

Domaće stanovništvo, a pogotovo putnici, vjekovima su zazirali od ove šume koja je, posebice noću, krila mnoge opasnosti.

Ova je šuma naime, stoljećima bila idealno zaklonište i utočište bjeguncima od zakona, koji su presretali i pljačkali putnike koju su prolazili uskom cestom okruženu šumovitim bregovima. Oni koji su postali žrtvama razbojničkih prepada širili su jezovite priče o njihovoj okrutnosti, pa je ova šuma u narodu prozvana - Crna Paka.


Osim odmetnika Paka je skrivala i stare, mistikom obavijene stare utvrde, uz koje su naravno, vezane i zanimljive legende. Tako ona o utvrdi na Gradišču, za koju se vjeruje kako je podignuta još u rimsko doba, govori o nekoj prelijepoj djevojci koja je postala žrtvom uroka. Nesretna krasotica pretvorena je u zmiju koja u ustima nosi zlatni ključ grada, a od zle sudbe mogao ju u noćima punog mjeseca  izbaviti samo mladi mlinar. Ova stara legenda ponovo je oživjela među lokalnim stanovništvom s početkom radova na uređenju ove utvrde, kada je kažu, ispod zaglavnog kamena utvrde doista izmilila ogromna zmija, koja izgleda, još uvijek čeka mladog mlinara.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.