Florijane, opri se riganju ognja!

Četiri godine nakon strašnog požara, u kojem je 1665. godine stradao grad Varaždin, varaždinski su građani sa sjeverne strane Staroga grada podigli crkvu svetog Florijana.

Zavjetnu crkvu izgradili su upravo na mjestu na kojem je zaustavljen katastrofalni požar, nakon što je potpuno uništio tadašnja sjeverna predgrađa Varaždina, ali i veliki dio unutarnjeg grada.

Iako je ovaj, jedan u nizu katastrofalnih požara koji su zadesili Varaždin, nanio strašnu štetu i mnoge varaždinske pogorelce osiromašio toliko da su bili prisiljeni na prošnju, varaždinski građani prikupili su novac kojim je podignuta Florijanska crkva, koja je prema zapisu bila duga 20,85 metara, a široka 9,48.

Crkva je kasnijih godina bogato i lijepo opremljena, a među vrijednim radovima su i oni varaždinskih majstora – slikara i stolara.

Najpoznatija slika u Florijanskoj crkvi je zavjetna slika koju su dali naslikati varaždinski građani – Nijemci, a koja prikazuje veliki požar iz 1776. godine. Ispod slike, koja ima i povijesnu vrijednost, budući je na njoj prikazan sjeverni dio grada koji nije bio zahvaćen velikim požarom, ispisana molba svetom Florijanu na latinskom jeziku – Florijane, opri se riganju ognja što stvara sudbinu, zaštiti, jao, žalosne divni zaštitniče.

Crkva svetog Florijana jedan je od najpoznatijih motiva slikara Miljenka Stančića, a ova zavjetna crkva posvećena mučeniku svetom Florijanu, zaštitniku vatrogasaca, već je stoljećima i crkva Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždin.  

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.