Najljepša kapela lepoglavskog samostana

Najljepša kapela lepoglavskog samostana

 

Među kapelama koje su u okolici Lepoglave podigli pavlini, kapela svetog Jurja u Purgi posebno se ističe skladnošću i ljepotom. Kapela u Purgi jedan je od najljepših spomenika barokne graditeljske umjetnosti u Hrvatskoj.

Kapela svetog Jurja najstarija je od pet kapela lepoglavskog samostana – pavlinima ju je s okolnim zemljištem darovao grof Herman Celjski  još 1400. godine. No, pavlini su tu kapelu, koju je nagrizao zub vremena, odlučili srušiti do temelja i na njenom mjestu podići novu. Gradnja kapele započela je 1749. godine, a već u listopadu slijedeće godine bila je u cijelosti završena.

Budući da je građena, opremljena i oslikana u jedan mah, ona je potpuno jedinstvena u stilu – napisao je o kapeli u Purgi glasoviti povjesničar umjetnosti Gjuro Szabo, koji je još 1919. detaljno opisao kapelu «s mnogo duše i shvaćanja».
Kapelu je maestralno oslikao naš najpoznatiji fresko slikar Ivan Ranger, o čijem je remek djelu u Purgi Szabo zapisao «kako Rangerove slikarije pokazuju zadnji odjek pavlinskog slikarstva i otkrivaju kako su pavlini smjerno koračali s duhom vremena ne mareć za postulate ukočene tradicije».

Na brdu Gorica, na mjestu stare tvrđave, sagrađena je kapela svetog Ivana, koja je posvećena najvjerojatnije 1614. godine, dok su preostale tri kapele lepoglavskih pavlina izgrađene na Veternici – kapela Majke Božje i Svih svetih, kapela svetog Valentina i kapela svetog Donata.

Ove su kapele izgrađene na posjedu koji je pavlinima 1507. godine darovala kneginja Beatrice Frankopan, a od tri kapele sačuvana je tek kapela Majke Božje i Svih svetih, koju narod zove – Svetinje, dok se druge dvije kapele porušene vjerojatno još prije ukinuća pavlinskog reda 1786. godine.
Inače, pavlini su rado boravili na posjedu u Veternici, posebice u vrijeme kada su prijetile epidemije, jer je zrak na Veternici «vrlo zdrav». 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.