Kako je ispunjen zavjet Hrvatskog sabora

U rujnu 1995. godine konačno je ispunjen zavjet Hrvatskog sabora koji se na zasjedanju u Varaždinu još 1792. godine zavjetovao da će u Ludbregu podići zavjetnu kapelu bude li milošću Božjom zaustavljena epidemija kuge koja se te godine širila ovim dijelom Hrvatske.

Kuga je zaustavljena, no zavjet nije bio ispunjen puna dva stoljeća, dok napokon na livadi iza dvorca Batthyani nije podignuta lijepo urešena kapela, građena po uzoru na jeruzalemsku kapelu Svetog groba, pred kojom se prve nedjelje u rujnu služi velika sveta misa za tisuće hodočasnika koji u Ludbreg dolaze kako bi se poklonili relikviji s Predagocjenom Krvi Kristovom.
Ova pobožnost seže još u 16. stoljeće, kada je papa Leon X. svojom bulom potvrdio ludbreško čudo pretvorbe vina u krv Kristovu, koje se zbilo 1411. godine.

Služeći svetu misu svećenik je naime, posumnjao u pretvorbu misnoga vina, i istog trenutka je posvjedočio čudu – misno vino u kaležu postade ljudska krv. Zapanjen svećenik o mističnom događaju nije govorio sve dok na samrtnoj postelji svom ispovjedniku nije otkrio misterij.

Posuda s krvlju Kristovom nakon toga biva izložena pred vjernike koji su započeli hodočastiti u Ludbreg kako bi se poklonili Presvetoj krvi.
Za ludbreški događaj pretvorbe nedugo zatim zainteresirao se i Vatikan, pa je papa Julije II. naložio da se dragocjena tekućina dostavi u Rim, kako bi se pomnije proučilo ludbreško čudo pretvorbe.

Napokon 1513. godine papa Leon X. bulom potvrđuje mistični događaj, a Ludbreg postaje jedno od najvećih hodočasničkih središta u ovom dijelu Europe.     
 
 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.