Črno - zelene purane udomaćili su bijeli fratri

Črno - zelene purane udomaćili su bijeli fratri

 

U tradicionalnoj kuhinji Hrvatskog zagorja puran je svakako najcjenjeniji specijalitet, bez kojeg je nezamisliva svečana blagdanska trpeza. Zagorski puran iznimno je cijenjen zbog izvrsnog okusa i visoke kvalitete mesa, pa je kao vrhunska poslastica slovio i u krajevima daleko od zagorskih bregi.

Njegov uzgoj u našim krajevima valja zahvaliti pavlinima, koji su na svojim posjedima u Lepoglavi započeli uzgoj - črno - zelenih purana, još sredinom 16. stoljeća. 

Puran je udomaćen na prostoru Sjeverne Amerike i Meksika još u predkolumbovsko doba, pa su i prvi kolonizatori ubrzo počeli uživati u slasnom mesu indijanske kokoši. Puran je tako ubrzo postao dio dragocjenog tereta koji je iz Novog svijeta brodovima stizao u europske luke.
Egzotična poslastica začuđujuće brzo stigla je i na naše stolove. Nepunih četrdeset godina otkako su prvi purani stigli u Englesku, u ukusnom mesu „indijanske kokoši“ već su uživali i naši velikaši.

Prema zapisima mletačkog magistrata prve pečene purane su u našim krajevima poslužili upravo lepoglavski pavlini, na Malu Gospu 1561. godine. Pretpostavlja se da su prvi purani donešeni koju godinu ranije iz Italije, kao poklon biskupa Geraldinija nekom našem velikašu.

Purane su na svom uzornom samostanskom gospodarstvu započeli uzgajati pavlini, a s pavlinskih i plemićkih imanja uzgoj se s vremenom proširio, pa su purane, „črno - zelene“ , kako su ih zvali u narodu, počeli uzgajati i seljaci. Zbog slobodne ispaše uopće nisu opterećivali siromašna seljačka domaćinstva, a donosili su dodatnu zaradu, pa su bili upravo idealni za uzgoj u malim jatima, koji se u Hrvatskom zagorju održao stoljećima.

Zbog visoke kvalitete i posebnog okusa mesa  „črno - zeleni“ purani bili su na glasu u gotovo cijeloj Europi, pa je zagorski puran početkom 20. stoljeća bio primjerice,  jedan od naših najatraktivnijih izvoznih proizvoda.

Na tržišta Velike Britanije, ali i Austrije, Njemačke, Belgije, Italije i Švicarske godišnje je izvezeno čak 200 tisuća zagorskih purana, kojima su ostavljali po tri pera karakteristične boje, kako bi kupci u dalekom svijetu znali da su to upravo neobično ukusni - zagorski purani.   
  

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.