Tri topličke nimfe

Tri najade, izvorske nimfe prikazane na mramornoj reljefnoj ploči iz 2. stoljeća, koja je pronađena u Varaždinskim Toplicama, mogle bi se povezati sa starom narodnom predajom o tri topličke krasotice – Božici, Margareti i Simoni.

Tomislav Đurić u Legendama puka hrvatskog, donosi gotovo zaboravljenu priču o «tri mlade puce» plemenitog roda, koje su bile na glasu po svom bogatstvu i ljepoti. Ove topličke ljepotice nadasve su slovile po dobroti i naklonosti prema topličkom puku, pa su u narodu dobile ime topličke nimfe.

No, sestre Božica, Margareta i Simona, koje su prema predaji živjele u topličkom dvorcu, nisu se udavale, ne zbog «oholosti ili podcjenjivanja topličkih mladića, već stoga što su njihovi mogući prosci, «trbuhom za kruhom», bili prisiljeni odlaziti u druge krajeve, gdje su ženili tamošnje djevojke.

Sestre su neudane dočekale i starost, pa su svoj bogati dom odlučile na dar ostaviti Crkvi. Želja im je bila da u njihovom domu i nakon njihove smrti ostane netko tko će nastaviti njihova dobra djela prema topličkom puku. Narodna predaja o «tri topličke nimfe» sačuvala se tako sve do današnjih dana.      

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.