Galerija Toplissa

Galerija Toplissa

 

Povodom 80. obljetnice Zavičajnog muzeja, 2017. godine, u Varaždinskim Toplicama otvorena je Galerija Toplissa s prigodnom izložbom koja pokazuje svu raznolikost, atraktivnost i vrijednost građe u muzejskim zbirkama.

Galerija ima simbolično ime jer se u pismu kralja Bele III. iz 12. stoljeća Varaždinske Toplice prvi put spominju kao naselje Toplissa. Grad je u godini obilježavanja jubileja dobio novi kulturni sadržaj koji će biti zanimljiv turistima i školarcima koji razgledavaju postav Muzeja. U njemu se često organiziraju edukativne radionice prilagođene različitim dobnim skupinama posjetitelja i njihovim afinitetima.

Muzej posjeduje predmete iz arheološke, balneološke, etnografske, kulturno-povijesne, likovne, numizmatičke i povijesne zbirke, te zbirke Hajduk i Čabrian.

Izložena su 132 različita muzejska predmeta koji uglavnom ilustriraju povijest i način života u Varaždinskim Toplicama, od antike do današnjih dana. Posebnu izložbenu cjelinu čine po prvi puta izloženi te restaurirani grafički listovi Križnog puta, na čijoj je znanstvenoj obradi radila za potrebe izložbe prof. Mirjana Dučakijević. Ujedno se po prvi puta u Varaždinskim Toplicama nakon otkrića i restauracije izlažu  vrijedne reljefne ploče s prikazima nimfa, a izložen je i izbor vrijednih restauriranih numizmatičkih nalaza, također s arheološkog lokaliteta Aquae Iasae.

 

Trg slobode 16, Stari grad
42223 Varaždinske Toplice
Tel.: +385 (0)42 633 339
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.