Dravska park šuma

Blizina vode je oduvijek predstavljala jednu od glavnih prednosti za podizanje naselja, pa je tako Drava odredila smještaj Varaždina i utjecala na njegov razvoj kao urbanog središta.

Grad je nastao u blizini rijeke, no dovoljno daleko da ga hirovita Drava značajnije ne ugrožava tijekom nekad učestalih izlijevanja iz korita.

Danas ta rijeka, kojoj se grad približio sve do njenih obala, više ne predstavlja opasnost za njegove žitelje:to je posljednja oaza mira i zelenila za ljude željne odmora i opuštanja od gradske užurbanosti i buke.

Raznovrsnost flore i faune je glavno bogatstvo Dravske park-šume i čini je zanimljivom i atraktivnom tijekom čitave godine.

Čitavo područje uz rijeku Dravu prepoznato je područje međunarodnog značaja i postalo je sastavnim dijelom Nacionalne ekološke mreže Republike Hrvatske, te predstavlja i potencijalno područje Nature 2000, ekološke mreže Europske unije.

Dravska park šuma je ujedno i sastavni dio Regionalnog parka Mura-Drava, kao i budućeg UNESCO-vog MAB rezervata biosfere Dunav-Drava-Mura.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.