Park - šuma Trakošćan

Park - šuma Trakošćan

 

Jedna od najljepše formiranih parkovnih cjelina bogate vegetacije i zanimljivih vizura, koja pruža jedinstveni doživljaj netaknute prirode.

Obuhvaća parkovni prostor oko dvorca Trakošćan, kao i okolno šumovito područje oko Trakošćanskog jezera.

Parkovni prostor oko dvorca Trakošćan tipičan je primjer romantičarskog perivoja iz sredine 19. stoljeća, koji se do danas očuvao u gotovo izvornom obliku.

Perivoj se dijelom razvio iz autohtone šume hrasta kitnjaka i običnog graba, od koje su do danas ostali sačuvani pojedinačni primjerci starih hrastova. U perivoju su posađene i različite egzotične vrste drveća, koje kroz godišnja doba mijenjaju kolorističku sliku perivoja. Osobito i prepoznatljivo obilježje daje veliko umjetno jezero, čija površina iznosi oko 23 ha.

Ne zna se tko je i kada sagradio Trakošćan. Nastao je vjerojatno na samom početku 14. stoljeća kao manja utvrda u tadašnjem obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske. Trakošćan je bio jedan od najvećih feudalnih posjeda u Hrvatskoj, a punih 400 godina bio je u vlasništvu obitelji Drašković.

Današnji izgled dvorca potječe iz sredine 19. stoljeća, kada je podmaršal grof Juraj VI. Drašković obnovio ruševan srednjovjekovni grad i pretvorio ga u udoban i raskošan dvorac. Dvorac je obnovljen u neogotičkom stilu, a paralelno s obnovom dvorca odvijali su se i radovi na pregradnji doline i stvaranju umjetnog jezera, kao i uređenje okolnog romantičarskog perivoja.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.