10.08.2018.

U atriju Županijske palače predstavljen Bučograd

U atriju Županijske palače predstavljen Bučograd

 

Program „Bučograda“ na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u prigodno uređenom atriju Županijske palače, najavili su predsjednica turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni, tajnica Udruge Varaždinsko bučino ulje Andreja Petrović, Ruža Levatić predsjednica Udruge Hajdina, odgajateljica i voditeljica radionica za djecu Ivana Mikulec, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek te pojedini predstavnici OPG-a iz Udruge Varaždinsko bučino ulje.

Predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije, Natalija Martinčević, osvrnula se na aktivnosti u promociji buče, u sklopu kojih je tokom ove godine predstavljena kuharicu sa jelima od buče, originalne boce Varaždinskog bučinog ulja, a restorani su u sklopu manifestacije „Okusi varaždinskoga kraja“ u ponudi imali cijele menije jela od buče. Održana je i prva međunarodna izložba bučinog ulja, a sada će se realizirati i dugo najavljivani „Bučograd, sa bogatim programom koji će se odvijati subotama za vrijeme Špancirfesta, odnosno, 18. i 25. kolovoza.

Bučograd će vas odvesti u kuhinje naših baka i vrijednih mama, kroz životna iskustva naših djedova i očeva, na vrtove i polja vrijednih ljudi našega kraja, u doživljaje koji se nikada ne zaboravljaju. U suradnji s Udrugom kuhara Varaždinske županije, udrugom Hajdina i odgojiteljicom Ivanom Mikulec, priređuju se i jedinstvene radionice za djecu.

Najmlađi će imati priliku okušati se u neobičnom tikvotrku, heljdoškolici, pjevanju uz Tikvomjuzu ili likovnim radionicama, ali će moći iz prve ruke naučiti i kako se koštice iz tikve vade na tradicijski način, kako sfrknuti pravi pravcati Varaždinski klipič, te kako napraviti neodoljivi sladoled s Varaždinskim bučinim uljem. Radionice će se odvijati subotama od 10 do 12 sati.

I dok će se djeca zabavljati, odrasli i svi koji se tako osjećaju, teško će moći odoljeti mirisima i okusima stare bakine kuhinje koji će se širiti Bučogradom. Ovdje ćete vratiti u sjećanje okuse tradicijske kuhinje koje ste možda već zaboravili. Priređujemo degustacije jedinstvenog Kučanskog koščičjaka, štrukla od buče, sira, maka, kruha od heljde, varaždinskog bučinog ulja i još brojnih drugih zamamnih delicija. Gastronomska ponuda biti će predstavljena subotama od 12 do 14 sati.

Dođite u Bučograd, otkrijte okuse, mirise i zvukove Varaždinske županije!

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.