Uspješna 2018. godina za turizam Varaždinske županije

Predstavnici Turističke zajednice Varaždinske županije, predsjednica Natalija Martinčević i direktor Miran Bojanić Morandini, predstavili su danas, 8. siječnja, turističke rezultate Varaždinske županije za 2018. godinu. Iza Turističke zajednice Varaždinske županije je izrazito uspješna godina, te je prošlogodišnji turistički rezultat najbolji u posljednjih osam godina. Varaždinska županija ima veliki potencijal za prezentaciju svoje kulturne baštine, gastronomije i drugih ljepota koje je potrebno nastaviti prezentirati kroz Turističku zajednicu i u 2019. godini.

Prema podacima iz sustava eVisitor, u 2018. godini na području Varaždinske županije ostvaren je 15 % rast noćenja domaćih turista, te čak 25 % rast noćenja stranih turista u odnosu na 2017. Ukupno je ostvareno 19,45 % više noćenja nego u prethodnoj godini, što je najbolji rezultat u posljednjih osam godina, te zamjetan rast u odnosu na županije u okruženju.

Predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević prezentirala je strategiju razvoja turizma kroz smještajne kapacitete, manifestacije, ciklo turizam i gastronomiju.

- Naš najveći problem su smještajni kapaciteti jer se preko 85 % noćenja u susjednim županijama odvija u toplicama. Upravo iz tog razloga krenuli smo u realizaciju strateških projekata u Varaždinskim Toplicama, te osigurali izgradnju Spinalnog centra od 83 milijuna kn uz 100% financiranja iz EU sredstava, obnovu Minerve sa 404 ležaja vrijednosti 73,5 milijuna kn, te projekte Lovrine kupelji, Terma i Konstantinovog doma ukupne vrijednosti 50,5 milijuna kn sredstava odobrenih iz EU fondova, Varaždinske županije i Minstarstva regionalnog razvoja – istaknula je Martinčević.

U prezentaciji je istaknut i cijeli niz manifestacija koje je u prošloj godini suorganizirala TZ Varaždinske županije: Bučograd, Županija u malom, Međunarodna izložbe bučinih ulja, te preko 20-tak kulturnih, glazbenih, gastronomskih i humanitarnih manifestacija u Atriju Županijske palače koji je u postao središte događanja u našoj županiji. Prezentirana su i iznimno uspješna predstavljanja Varaždinske županije u Trstu, Grazu te Zagrebu. 

- Kuće za odmor s pričom projekt je koji je TZ Varaždinske županije započela u 2017. godini i nastavlja ga razvijati, budući da upravo taj segment pokazuje najveći rast broja noćenja u Županiji. Riječ je o smještaju s visokom kvalitetom usluge, a istovremeno i dodatnom izvoru prihoda za brojne obitelji. Posebna vrijednost projekta jest da se uz relativno mala ulaganja, a kroz osobni odnos između vlasnika i turista, stvara dodatna vrijednost za destinaciju. U svega godinu dana noćenja u tom segmentu povećana su sa 2.363 na 8.542, odnosno za visokih 262 %. Ulaganje u tu autentičnu i izvornu priču, odnosno u opremanje i podizanje kvalitete smještaja, Varaždinska će županija putem natječaja u 2019. podržati sa 1.000.000,00 kn – naglasio je Bojanić Morandini.

U području cikloturizma postali smo treća Županija u Hrvatskoj koja je uvela Cyclist Welcome mrežu, u koju je uz Ministarstvo turizma uloženo 600.000 kuna, a trenutno je u nju uključeno 27 objekata s područja naše županije.

Turistička zajednica Varaždinske županije će u 2019. godinu zakoračiti će još hrabrije, a predstavnici najavljuju da će to biti godina ulaganja, projekata i sadržaja.

Turistička zajednica, uz Varaždinsku županiju, ima važnu ulogu da i lokalnim turističkim zajednicama, ali i ostalim dionicima turističkog gospodarstva, kreira ponudu koja će biti kreativna, autohtona i konkurentna na turističkom tržištu. Upravo zato, u 2019. godini, očekuju se novi projekti, nastavak financiranja Kuća za odmor, brendiranje Varaždinske županije, manifestacija Županija na dva kotača, Okusi varaždinskog kraja, Najbolje od Varaždinske županije, kao i razvoj kulturnih ruta te brojnih ostalih turističkih događanja.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.