Prvi Svečani bal Varaždinske županije biti će održan 1. veljače

Prvi Svečani bal Varaždinske županije biti će održan 1. veljače

 

Danas, 11. siječnja, u Županijskoj palači u Varaždinu, organizacijski odbor kojeg čine predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu Jasna Jakovljević, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, predstavili su Svečani bal Varaždinske županije koji će se 1. veljače ove godine održati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Grad Varaždin i Varaždinska županija imaju dugu povijesnu tradiciju balova, te višestoljetnu kulturnu i političku povezanost sa srednjeeuropskim kulturnim miljeom i naslijeđem Austro-ugarskog carstva. Upravo su balovi bili jedno od najznačajnijih društvenih događanja, profinjeno i kulturno druženje, ali i neizostavno mjesto diplomatskih, kulturnih, gospodarskih i političkih aktivnosti.

Natalija Martinčević pojasnila je zbog čega je Varaždinska županija odlučila obnoviti ovu stoljetnu tradiciju.
- Uz obnovu tradicije i vraćanje jedne prave građanske varaždinske manifestacije, želja nam je Varaždin i Varaždinsku županiju predstaviti u najboljem ali i jedinstvenom svijetlu. Važno je napomenuti da je to će to biti jedini bal u Hrvatskoj. Na Svečanom balu ponovno ćemo promovirati sve ono najbolje iz varaždinske županije što je i jedan od ključnih ciljeva Županije i TZ-a. Promovirati ćemo naše glazbenike, našu Glazbenu školu ali i naše domaće proizvode, naša vina i pjenušce, naše modne dizajnerice i obrtnice. Posebnost ovog bala je i njegova humanitarna nota – naglasila je.

Svečani bal Varaždinske županije održati će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, a poseban sjaj dobiti će obnovljena Koncertna dvorana.

- Ponosna sam da će HNK u Varaždinu biti domaćin ovog bala i jako mi je drago da se ova tradicija vraća u Varaždin. Naša dvorana će zasjati u punom sjaju nakon obnove, a u nju će biti vraćeno ono za što je ona i namijenjena, a to je vrhunska glazba i ples. – rekla je Jasna Jakovljević, intendantica HNK u Varaždinu.

Partner ovogodišnjeg prvog Svečanog bala Varaždinske županije biti će Hrvatski bal u Beču koji se održava 19. siječnja gdje će predstavnici Varaždinske županije i službeno najaviti i predstaviti Svečani bal Varaždinske županije. O partnerstvu i programu na današnjoj konferenciji govorio je ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

- Program će biti kako i dolikuje jednom balu: red glazbe, red plesa, red atrakcija i red predivne gastronomije. Okosnica bala biti će Varaždinski komorni orkestar kao domicilni orkestar, jedan novi sjajan ansambl MozArt sastavljen od sedam vrhunskih glazbenika, D&B piano duo te Vid Novak uz klavir. Osim navedene glazbene poslastice, glazbeni program nadopunjuju i solisti Lana Kos, Jelena Štefanić, naša nada Lucija Spevec i Irma Dragičević te višestruki prvaci Hrvatske plesni par Vedran Sraga i Paula Hude. – naglasio je Raymond Rojnik.

Glazbena škola u Varaždinu poznata je po svojim vrhunskim profesorima i učenicima, a nerijetko učenici nastavljaju studij na poznatim europskim fakultetima. Ravnatelj Davor Matačić danas je na konferenciji izrazio zadovoljstvo još jednim uključivanjem učenika i profesora Glazbene škole u ovako važan događaj.

- Bal će imati i humanitarna notu, tako da će se prikupljati donacije koje će se dodijeliti za školovanje mladih talenata koji se školuju na hrvatskim i europskim akademijama, a završili su Glazbenu školu u Varaždinu. Oni će ujedno i nastupati na Svečanom balu i predstaviti se javnosti. Još jednom zahvaljujem Varaždinskoj županiji na uključivanje Glazbene škole i na pomoći koju će naši talenti dobiti kroz ovaj bal. – naglasio je Davor Matačić.

Davor Bobić, poznati skladatelj i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri izrazio je posebno zadovoljstvo vraćanjem bala u Varaždin i Varaždinsku županiju.

- Posebno sam sretan da se bal vratio gdje mu je i mjesto, u središte kulture Varaždinske županije. Za Svečani bal skladao sam poseban sentimentalan valcer i vjerujem da će gosti uživati u njegovim taktovima. – rekao je Bobić.

Miran Bojanić Morandini predstavio je popratne sadržaje koji će uveličati ovaj događaj. Kao što je i najavljeno, cilj ovog Svečanog bala je promocija modne, gastro i eno ljepote Varaždinske županije utkana u posebnost ovog događaja.

- Kako je moda kroz povijest bila neizbježna tema svakog bala, tako će uzvanici imati čast vidjeti kreacije varaždinskih dizajnerica – rekao je Morandini.

Prvi puta će biti predstavljena „Varaždinska ilirska nošnja, a predstaviti će se i Snježana Radev – Brokat, Blaženka Roth by BRoth, Kuzminski Ivana by Kuzminski dizajn, Melita Kukec - Kookabee dizajn, Ana Kraš Šoštarić, Željka Vidović Škec – Ellera.

- Predstaviti će se i dobro poznati husari koji su obavezno sudjelovali u posebnim prilikama i svečanostima značajnim za Županiju. Višestruko nagrađivani kuhari restorana Minerve nuditi će višestoljetnu gastronomsku tradiciju varaždinskog kraja. Sve namirnice i vina proizvodi su Varaždinske županije i na taj način se želi podržati proizvođače hrane sa područja Županije. – naglasio je Morandini.

Uz poznatu Topličku tortu, veliku gastro i eno ponudu naše Županije, promovirati će se varaždinski pjenušac čija tradicija potječe iz 1859. godine. Tu tradiciju nastavila je Vinarija Jambriško koja proizvodi pjenušac u samo 2000 boca. Svi članovi organizacijskog odbora složili su se da je ovo poseban i važan kulturni događaj za Varaždinsku županiju i da će se kao takav naći na vrhu liste kulturnih, društvenih i turističkih događaja u Hrvatskoj.

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni po cijeni od 250 i 350 kuna u HNK u Varaždinu.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.