Pretraži
24. 8. 2019.

U atriju Županijske palače počeo Bučograd, danas se predstavlja Grad Čakovec

U atriju Županijske palače u Varaždinu vrata je jučer, 23. kolovoza, otvorio Bučograd u kojem su uživali brojni građani svih generacija.

Kako se nekada proizvodilo Varaždinsko bučino ulje, vađenje koštica iz tikvi na tradicijski način, stepanje zrna hajdine iz snoplja, degustacija jela od bučinog ulja, heljde i tikve, izrada igračaka inspiriranih bučom – samo je dio bogatog programa za koji su se pobrinuli udruga Hajdina, udruga Varaždinsko bučino ulje, Udruga kuhara Varaždinske županije, Dječji vrtić Bajka te odgojiteljica Ivana Mikulec.

Mladi kuhari, članovi Regionalnog tima Varaždinske županije koji nastupa na Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu, priredili su zanimljive radionice izrade pogačica od sira s bučinim košticama i Varaždinskim bučinim uljem, a pokazali su i kako izraditi dekoracije od buče.

Manifestacija Bučograd, koju organiziraju Varaždinska županija i TZ Varaždinske županije, nastavlja se u subotu, 24. kolovoza, predstavljanjem Grada Čakovca.

Predstavit će se OPG Sarač s domaćim proizvodima od aronije i joste te prikazom kuhanja domaćeg pekmeza, Vladimira Ciber s ručno rađenim unikatnim nakitom, OPG Biber s bučinim uljem i drugim poslasticama od buče, kulturno-umjetnička udruga Veseli Međimurci s tradicijskim proizvodima, pijanist Nikola Grabar i pjevačka zvijezda Gabrijela Hrženjak.

U nedjelju, 25. kolovoza, predstavit će se Općina Jalžabet, a nakon toga: Općina Beretinec 26. kolovoza, Općina Petrijanec 27. kolovoza, Općina Sveti Ilija 28. kolovoza, Općina Vidovec 29. kolovoza, Općina Breznički Hum 30. kolovoza i Krapinsko-zagorska županija 31. kolovoza.

Program samog Bučograda posjetitelje ponovno očekuje u petak, 30. kolovoza.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.