22.10.2019.

Varaždinska županija prva pokrenula projekt besplatnog prijevoza bicikala vlakom

Na željezničkom kolodvoru u Varaždinu predsjedavajuća Turističke zajednice Natalija Martinčević i direktor turističke zajednice Miran Bojanić Morandini danas su predstavili jedinstveni projekt - besplatan prijevoz bicikala vlakom.

- Varaždinska županija je u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom za svoje građane prva u Hrvatskoj pokrenula projekt besplatnog prijevoza bicikala vlakom uz putnika. Građani tako uz kupnju prijevozne karte za putnika ostvaruju i pravo na besplatan prijevoz bicikla u vlakovima koji prometuju područjem
Varaždinske županije. – rekla je Martinčević.

Kombiniranjem prijevoza biciklom i vlakom turisti koji posjećuju Varaždinsku županiju, ali i lokalno stanovništvo, dobivaju šire mogućnosti putovanja što rezultira boljom i sadržajnijom ponudom. Bolja dostupnost ljepota naše Županije, te praktičnost u obavljanju svakodnevnih poslova, rezultiraju povećanjem kvalitete života, jačanjem razvoja nove turističke ponude, ali i boljom održivošću prometnog sustava.

- Varaždin je trenutno zadnja točka na jednoj od najljepših i najdužih biciklističkih ruta od izvora do ušća Drave. Tom rutom prolazi preko 200.000 bicikala i dobar dio njih koristi integrirani prijevoz što omogućuje njihov puno širi radijus kretanja. Ovo je važna novost i za turiste, ali i za lokalno stanovništvo. – rekao je Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

Ovo je jedna od mnogih mjera koje Varaždinska županija provodi u cilju postizanja održivosti prometa. Neki od ciljeva su povećanje udjela biciklističkog prijevoza i povećanje udjela željezničkog prijevoza putnika. Na taj način otvaraju se nove mogućnosti održivih putovanja naših građana i turista što uvelike pridonosi smanjenju zagađenja, ali i sigurnosti u prometu.

- U dvije godine mandata putem projekata osigurali smo više od 1.700.000,00 kuna za razvoj cikloturizma i biciklističkih ruta u Varaždinskoj županiji. Varaždinska županija jedna je od tri Županije u Hrvatskoj koja je uvela standard kvalitete Cyclist Welcome Quality, a čak 30 smještajnih i ugostiteljskih objekata s područja Varaždinske županije postali su njezin dio. – naglasila je za kraj Natalija Martinčević, predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.