30. 11. 2019.

Županijska palača i ove godine pretvorena u adventski kalendar, otkrivena slika poznatog slikara naive Slavka Stolnika

Otkrivanjem slike našeg poznatog slikara naive Slavka Stolnika, otvoreni je atraktivan adventski kalendar na Županijskoj palači u Varaždinu. Tako će treću godinu zaredom građani Varaždina, te njihovi gosti, moći uživati u lijepim, zanimljivim i nadasve vrijednim slikama.

Ove godine palaču krase slike iz kolekcije poznatog hrvatskog kolekcionara umjetnina Vladimira Malogorskog, koji je u društvu župana Radimira Čačića otvorio prozor s prvom fotografijom. Vladimir Malogorski inače u svojem fundusu ima preko 120 autora i oko 1.300 njihovih djela.

Izrazio je zadovoljstvo što će slike iz njegove kolekcije krasiti Županijsku palaču:
-Na prijedlog župana Čačića došlo je do realizacije ideje da ovogodišnji adventski kalendar bude zastupljen mojim slikama. Želja je da se Varaždinci i gosti upoznaju s radovima naših slikara, Slavka Stolnika, Ivana Rabuzina i nedavno preminulog Klopotana. Oni su zadužili našu Županiju, ali i Hrvatsku, svojim djelima koja, mogli bismo reći, vječno žive. Prvog dana otkrili smo djelo Stolnika, ulje na staklu koje najljepše prezentira našu Županiju. Siguran sam da će i ova slika kao i sve ostale izazvati pažnju – rekao je Malogorski.

Župan Čačić zahvalio se kolekcionaru Malogorskom, te je naglasio kako Županija već treću godinu zaredom građanima poklanja jedan lijepi, atraktivan adventski kalendar:
-Iz godine u godinu advent je sve bogatiji i ljepši, a naš doprinos je svakako ovaj kalendar. Inače, ta tradicija nije baš oduvijek, ona je stara svega 168 godina. Ako išta zavređuje da bude prezentirano Varaždincima i svim dragim gostima, te naravno turistima, svakako je najbolje što smo dali u naivi, a to su tri velika slikara - Rabuzin, Stolnik i Klopotan. Svi oni bili su naši građani i njima se ponosimo. Mašta, optimizam, kolor - sve to karakterizira našeg čovjeka., Najveći dio slika dolaze iz kolekcije gospodina Malogorskog, nadamo se da će fundus kojeg on posjeduje biti uskoro dostupan svim građanima Županije, žao mi je da nije to već realizirano, ali nadamo se da se na tome radi. Kao što Vam je poznato gospodin Malogorski je dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Varaždina što svakako i zaslužuje. Dakle, prepoznati je jedan ogroman napor, rad, ulaganje, ali prije svega prijateljstvo s pokojnim slikarima, te izuzetna posvećenost svome hobiju. Uglavnom, mislim da je tematika kalendara dobro pogođena, prepoznali smo što ovome gradu treba , a to su nada, optimizam, ali i snovi – rekao je župan .

Kalendar broji 24 slike, danas je otkrivena prva slika, dok se posljednja otkriva na Badnjak.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.