14. 2. 2020.

Novi rekordi u turizmu Varaždinske županije - u 2019. ostvaren rast od 10,5 posto

U turizmu Varaždinske županije su u 2019. godini oboreni novi rekordi: ostvareno je gotovo 190.00 noćenja, čime je postignut dvoznamenkasti rast od 10,5 posto. Po tome je Županija u samom vrhu Hrvatske.
Rezultate postignute u turizmu predstavila je danas, 14. veljače, predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević u Županijskoj palači zajedno s direktorom TZ-a Varaždinske županije Miranom Bojanićem Morandinijem.

Prije nepune tri godine smo kao jedan od prioriteta u četverogodišnjem razdoblju odredili intenzivno ulaganje u turizam u Varaždinskoj županiji. Ideja je bila stvoriti poticajno okruženje za razvoj različitih oblika turizma te u četiri godine imati rast od 50 posto u broju noćenja u odnosu na 2016. godinu. S ponosom mogu reći da smo četverogodišnji plan ostvarili već u 2019. godini, dakle punih godinu dana ranije - istaknula je Natalija Martinčević.

Nova mjera pokrenuta prošle godine, dodjela potpora za ulaganja u turizmu ostvarila je veliki uspjeh.
- Putem javnog poziva dodijelili smo 1.000.000 kuna te smo potaknuli otvaranje 40-tak novih smještajnih objekata, a uz to smo već registriranim smještajnim kapacitetima omogućili da podignu kvalitetu i produže sezonu. Riječ je o najvećem direktnom ulaganju u povećanje i podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta na kontinentu Hrvatske. Osim ovih direktnih ulaganja, Županija i Turistička zajednica organizirale su nekoliko predstavljanja u Hrvatskoj i inozemstvu, osmislile i podržale niz potpuno novih manifestacija u atriju Županijske palače, ali i na drugim lokacijama diljem županije. Ujedno smo intenzivirali tri projekta, Kuće za odmor s pričom, Okusi varaždinskog kraja i razvoj cikloturizma - navela je Martinčević.

'Kuće za odmor s pričom' ponovno su se potvrdile kao biser u turističkoj ponudi Varaždinske županije, ali i cijele regije.
- Interes za takve smještajne kapacitete je izniman te je ostvaren rast broja noćenja od čak 230 posto. U takvim visokokvalitetnim objektima, koji postižu i veću cijenu, prošle godine je ostvareno je gotovo 5 posto svih noćenja u Varaždinskoj županiji, a cilj nam je doseći udio od 15 posto do 20 posto svih noćenja - istaknula je predsjedavajuća TZ-a.

Posebna pozornost, ali i aktivnosti te ulaganja će i u 2020. godini biti usmjereni upravo na projekt 'Kuće za odmor s pričom'.
- Dosad su se u projekt uključila 34 objekta, koja su ujedno nositelji certifikata koji jamči vrhunsku kvalitetu. Naime, da bi pojedini objekt dobio certifikat, mora zadovoljiti 42 različita kriterija, od arhitektonskih i ekoloških, preko uređenosti interijera, pa sve do mobilnosti. Upravo to naše 'Kuće za odmor s pričom' izdvaja iz sve ostale turističke ponude na kontinentu. Raduje nas da je interes za otvaranje novih, vrhunskih objekata i dalje velik, tako da moramo pohvaliti naše obrtnike i poduzetnike u turizmu koji žele napredovati, učiti i turistima osigurati vrhunsku ponudu i uslugu - rekao je direktor TZ-a Miran Bojanić Morandini.

Napomenuo je da treba izdvojiti podatak o noćenju stranih gostiju.
- Posebno ohrabruje podatak da su strani gosti ostvarili iznadprosječni rast noćenja od gotovo 13 posto te sada čine gotovo 47 posto svih noćenja u Županiji. No, prave rezultate očekujemo sljedeće godine kada će turizam Varaždinske županije ostvariti novi, značajniji iskorak u kvaliteti ponude, ali i brojnim novim sadržajima i atrakcijama - istaknuo je Morandini.

U 2020. godini Varaždinska županija će nastaviti s poticanjem ulaganja u turizam, raspisan će biti novi javni poziv na kojem će ponovno biti osigurano 1.000.000 kuna za otvaranje novih smještajnih objekata, odnosno za ulaganja u već registrirane smještajne objekte.
- Nakon što su lani pokrenuta kapitalna ulaganja u Varaždinskim Toplicama, daljnji rast očekujemo sljedeće godine, kada će dio smještajnih kapaciteta u obnovljenoj zgradi Minerve biti na tržištu za potrebe zdravstvenog turizma, a stotinu soba s 200 kreveta planira se urediti u sobe visokog standarda s četiri zvjezdice - navela je Natalija Martinčević.

Građane Varaždinske županije i turiste i ove godine očekuje niz kulturnih, glazbenih, gastronomskih i humanitarnih manifestacija 'Okusi varaždinskog kraja', 'Županija na dva kotača', 'Bučograd', Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe - Adria, Folkofonija, Svečani bal Varaždinske županije...

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.