28. 4. 2020.

Najmanje europske lastavice, bregunice, vratile su se s juga na Dravu

Još od 19. stoljeća, rijeka Drava kao i šumsko područje koje je okružuje, glavno je prirodno izletište Varaždinaca, okolnog stanovništva, ali i posjetitelja varaždinskog kraja.

Osim što je područje rijeke idealno odredište za opuštanje i razne aktivnosti ljudi, ono je i važno stanište mnogobrojnih zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Tako se na strmim obalama gnijezdi najmanja europska lastavica – bregunica.

Iako im se broj neprestano smanjuje, na rijeci Dravi još uvijek živi oko 50% hrvatske populacije bregunica koje su, kao jedne od prvih lastavica u proljeće i ove godine opažene na strmim obalama rijeke.

Iako se zahvaljujući globalnoj izolaciji priroda u cijelom svijetu oporavlja i zagađenja smanjuju, bregunice na Dravi dobile su novu prijetnju. Naime, za vrijeme trajanja mjera civilne zaštite događaju se velika onečišćenja prirode u vidu ostavljanja smeća do odvoza velikih količina građevinskog otpada u prirodu. Također, u Regionalnom parku Mura – Drava opaženi su vozači quadova koji se voze po sprudovima na kojima se gnijezdi mnogo vrsta ptica i to upravo u ovo doba.

Sve to je direktna šteta prirodi, koja je sada, više nego ikada, privukla ljude i pružila im mogućnost boravka na zraku daleko od gradova u kojima je kretanje ograničeno.

Raznovrsnost flore i faune glavno je bogatstvo Dravske park-šume i čini je zanimljivom i atraktivnom tijekom čitave godine, a uživanje u njenim ljepotama moguće je jedino uz uzajamno uvažavanje prirode i čovjeka.

Zato čuvajmo bregunice i njezina staništa kako bi Drava, uz Muru i Dunav, zadržala titulu Europske Amazone – najvećeg zaštićenog riječnog sistema u centralnoj Europi s ogromnim potencijalom za održivi turizam.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.