Sveta egipatska ptica, izumrla u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, viđena u Ludbregu

Sveta egipatska ptica, izumrla u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, viđena u Ludbregu

 

Prije nekoliko dana, na poljima pokraj Ludbrega, viđena je skupina od deset ćelavih ibisa - veličanstvena vrsta ptice izumrla u Hrvatskoj još u 18. stoljeću. Posljednje jedinke gnijezdile su se u Istri, a ovo je najveće jato ove vrste zabilježeno na području Hrvatske od tada.

Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa (Geroniticus eremita) svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Ibisa nalazimo u mnogim povijesnim izvorima, pa se, između ostalog, na egipatskim hijeroglifima prikazuje kao “akh” – simbol ljudske duše. Već je 1504. godine proglašen jednom od prvih zaštićenih vrsta ptica u Austriji, što ga nažalost nije spasilo od izumiranja. Ponovne pojave ibisa u Hrvatskoj su moguće zahvaljujući projektu LIFE NorthernBald Ibis, kojim se provodi reintrodukcija u Njemačkoj i Austriji. U umjetno stvorenim kolonijama gnijezdi se oko 140 jedinki koje lete prema jugu na prezimljavanje u Italiju, a kao usputnu postaju ovaj su put odabrale i Hrvatsku.

 

Izvor: Udruga Biom, https://www.biom.hr/vijesti/celavi-ibis-posjetio-podravinu/ 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.