15. 9. 2020.

Obnova topličke Minerve pokrenut će pozitivne turističke rezultate

Baš kao što Opatiju nazivaju starom damom hrvatskog turizma, tako bi Varaždinske Toplice mogli nazvati starom damom hrvatskog zdravstvenog turizma. Ljekovita termalna voda još je od rimskih dana bila dovoljan razlog za dolazak na liječenje u Varaždinske Toplice. Od tada su toplice svjedočile blistavim, a i onim težim danima, da bi danas slovile kao cijenjena termalna rivijera s raznovrsnim lječilišno-rekreativnim sadržajima u okviru Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

Nakon nešto više od godinu dana završila je energetska obnova Minerve. Riječ je o prvoj velikoj obnovi od izgradnje hotela i najvećem projektu energetske obnove u cijeloj Hrvatskoj, čija je ukupna vrijednost 97,5 milijuna kuna. Projekt je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a bespovratna EU sredstva iznose 37.808.597,92 kuna. Iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata odobreno je 10 milijuna kuna, a preostali iznos financirat će se vlastitim i kreditnim sredstvima i to iz same uštede koja će Bolnica ostvariti na energentima. Naime, samo će se na režijskim troškovima uštedjeti više od milijun kuna godišnje.

Minerva, koja je izgrađena 1981. godine te ukupno broji oko 400 kreveta u 260 soba ovom je energetskom obnovom dobila novu vanjsku ovojnicu, moderniziran je sustav grijanja, ventilacije, hlađenja i klimatizacije te uspostavljen centralni nadzorni upravljački sustav. Uz to, unutarnja rasvjeta zamijenjena je novom, energetski visokoučinkovitom LED rasvjetom. Na krovovima zgrade postavljena je integrirana sunčana elektrana. Svime time ostvaren je glavni cilj energetske obnove, ušteda na energentima te nova razina komfora za sve korisnike i djelatnike. No, ovo nije bila samo energetska obnova, nego ogroman zahvat na 30.000 kvadrata u sklopu kojeg se u okviru mogućnosti također poradilo na uređenju i modernizaciji interijera s ciljem da Minerva postane objekt s četiri zvjezdice.

Osim izuzetne važnosti obnove bolnice za kvalitetu života lokalnog stanovništva i gospodarstvo općenito, uloga ovog projekta u pozicioniranju grada Varaždinskih Toplica, ali i cijele županije na zdravstveno-turističkoj karti ne samo Hrvatske nego i ovog dijela Europe je neprocjenjiva.

www.minerva.hr 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.