„Varaždinski klipič“ dobio europsku oznaku zemljopisnog podrijetla

„Varaždinski klipič“ dobio europsku oznaku zemljopisnog podrijetla

 

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 6. listopada 2020. godine objavila da je 'Varaždinski klipič' dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time je 'Varaždinski klipič' upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije, a potrošaču se jamči kupnja autentičnog proizvoda.

Proces zaštite naziva započeo je u veljači 2017. godine, kada je Udruga kuhara Varaždinske županije podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom 'Varaždinski klipič', a područje proizvodnje obuhvaća zemljopisno područje Varaždinske županije. 

'Varaždinski klipič' je ručno rađeno pšenično mliječno pecivo proizvedeno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog (ili biljnog) ulja, kvasca, šećera te soli od kojih se radi tanko tijesto koje se potom razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 cm koji sa obje strane moraju imati po 4 nabora. Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama kumina. Pečeni 'Varaždinski klipič' je hrskav, mliječno-kiselkastog okusa koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Izvana je tamno žute do zlatne boje, glatke i čvrste konzistencije, dok je unutarnja tekstura bijele boje, mekana i rahla.  

Republika Hrvatska sada ima 27 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.