1. 7. 2020.

Varaždinska županija sudjeluje u još jednom europskom projektu

Varaždinska županija sudjeluje u još jednom europskom projektu

 

Projekt „Responsible Green Destination Amazon of Europe – Amazing AoE“ odobrio je Odbor za praćenje transnacionalnog programa Interreg Danube. Radi se o projektu ukupne vrijednosti 2.428.000 eura, od kojih se na proračun Varaždinske županije odnosi 140.000 eura. Vodeći partner je Institut Iskriva iz Slovenije, a uz našu Županiju u konzorcij je uključeno još 12 partnera iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, te 15 pridruženih partnera. Jedan od pridruženih partnera je Turistička zajednica Varaždinske županije koja u projektu sudjeluje sa svojim znanjem, iskustvom i podacima potrebnim za nesmetano provođenje projekta.

Varaždinska županija svoj će dio budžeta sufinancirati sa 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a projekt će službeno početi u srpnju ove godine i trajat će 30 mjeseci te je svojevrsni nastavak projekta Amazon of Europe Bike Trail koji je još uvijek u provedbi, a u kojem je Varaždinska županija pridruženi suradnik.

Svrha projekta je razvoj „zelene destinacije“ područja Amazon of Europe uspostavom mreže ključnih aktera i uspostavom uvjeta za razvoj visoko kvalitetnog turizma, temeljenog na resursima ekosustava. Plan je razviti destinaciju koja će biti okosnica za razvoj održivog turizma koji kombinira socijalne i tehnološke inovacije, zajedničku strategiju i zajedničke turističke proizvode.

Projekt će razviti održivo upravljanje raznolikostima prirodne i kulturne baštine te resursa u području budućeg prekograničnog Rezervata biosfere Mura–Drava–Dunav na području pet zemalja, što će omogućiti jedinstveno iskustvo za posjetitelje. Fokus područje u Varaždinskoj županiji je uz rijeku Dravu, u kojem se planira razvijati potencijal prirodne i kulturne baštine u svrhu razvoja zelene destinacije.

Planira se razvoj destinacije uz promociju novih turističkih proizvoda temeljenih na zelenim, riječnim, pješačkim i kulturnim stazama, itd. Uz niz treninga i radionica za lokalne pružatelje turističkih usluga i dionike, projekt će rezultirati i izradom brojnih promo materijala, mapa, web servisa, strateškim modelom destinacije, te promo kampanjama s ciljem promocije turizma na području uz Dravu.

 

* Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije (Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenti pretpristupne pomoći (IPA)).

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.