12. 2. 2021.

Novih milijun kuna za turističke projekte - Varaždinska županija raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu

Varaždinska je županija je danas objavila Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu, u sklopu kojeg će biti dodijeljeno ukupno milijun kuna. Riječ je o trećem javnom pozivu, jedinstvenome u Hrvatskoj, čime će Varaždinska županija u podizanje broja i kvalitete smještajnog kapaciteta ukupno uložiti više od 3 milijuna kuna.

- U protekle dvije godine je putem Javnog poziva dodijeljeno 2,1 milijun kuna za 148 projekta kojima je potpomognuto otvaranje 68 novih smještajnih objekta s ukupno 290 novih kreveta, a 80 postojećih iznajmljivača uložilo je u podizanje kvalitete i sadržaja svojih kapaciteta. Ovi konkretni rezultati posebno vesele. Da biste napravili 290 nečeg prvorazrednog, s vrhunskim interijerima, bazenima, jacuzijama, ukupno ulaganje je oko 75 milijuna kuna, a mi smo ta ulaganja potaknuli s javnim pozivima kao okidačima. Sve su to bile vrijednosti izvan poslovne upotrebe i turističke funkcije, a sad su u funkciji prvorazredne turističke ponude. Riječ je o fantastičnoj niši, što je potvrdila epidemija koronavirusa tijekom koje su naše Kuće za odmor s pričom lani ostvarile 9 posto porasta, a Hrvatska je istovremeno pala za 50 posto. To govori da će ljudi sve više tražiti ovakve sadržaje - kazao je župan.

Predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković rekao je kako mu je drago što se potpore dijele već treću godinu zaredom te istaknuo kako je milijun kuna županijske potpore generiralo ulaganja vrijedna 8 milijuna kuna što pokazuje da treba potaknuti privatna ulaganja.

- Naše "Kuće za odmor s pričom", doživjele su pravi procvat. Usporedimo li noćenja ostvarena u istom razdoblju u 2019. godini s noćenjima ostvarenim u kriznoj 2020., rast iznosi čak 9,15 posto što je stvarno impresivno. Kuće za odmor ostvarile su ukupno 9.555 noćenja što čini 10,35 posto svih noćenja ostvarenih u županiji, pri čemu je 63 posto stranih turista. Kad se na ovaj Poziv nadovežu velika ulaganja uz Varaždinskim toplicama, koje mogu postati kontinentalna Opatija, a tu je i vađenje mulja u Trakošćanu, stvarno s optimizmom gledam u budućnost turizma na našem području i očekujem dobre rezultate - kazao je Bedeković.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović kazao je kako će po prvi puta prijavitelji moći cijelu pripremu na javni poziv odraditi online te kako je osim potpore iznajmljivačima naglasak stavljen na proširenje prezentacijske ponude na poljoprivrednim gospodarstvima i na razvoju dodatnih turističkih atrakcija.
- Želimo biti cjelogodišnja turistička destinacije za što trebamo izgraditi sadržaj i zato ulažemo u proširenje turističke ponude. Osigurali smo milijun kuna, a prihvatljivi su troškovi za građevinske radove do 30%, ulaganja u cikloturističku ponudu, uređenje i opremanje interijera objekta, opremu za prezentacijske svrhe, bazene, saune, jacuzzi, promociju, restauracija i obnova autohtonog objekta, izgradnja ekološkog dječjeg igrališta, ulaganja u obnovljive izvore energije, hortikulturnog uređenja okoliša, uređenja kupaonica i sanitarnog bloka i uređenje i oprema pješačke i poučne staze. Županija sufinancira do maksimalno 50% ukupnih prihvatljivih troškova. Minimalno sufinanciranje iznosi 10.000,00 kn, dok je maksimalan iznos do 40.000,00 kuna - rekao je.

Direktor TZ-a Miran Bojanić Morandini podsjetio je kako prije nekoliko godina ruralni dio županije nije imao smještajnih kapaciteta, dok danas privatni smještaj postaje perjanica županijskog turizma i naveo kako se u protekle tri godine 68 obitelji uključile u priču o turističkom uspjehu u Varaždinskoj županiji. Iznio je i nekoliko zanimljivosti oko dosadašnjih Javnih poziva.
-Na prošli javni poziv 47% od svih prijavljenih projekata su žene-poduzetnice, a najstarije građevine koje su se obnovile sredstvima s kraja 18. stoljeća u središtu Varaždinskih Toplica iz i na Vinica bregu. Prije četiri godine postojala su dva bazena a danas ih je 30. Još do prije 3 godine od 22 općine u županiji, tj. čak njih 8 (36%) nije imalo niti jedan registrirani smještajni objekt, a sad je samo jedna takva - pojasnio je i kazao kako ga posebno veseli činjenica da su iznajmljivači veliku pozornost posvetili energetskoj učinkovitosti, zbrinjavanju i selektiranju otpada, kompostiranju i odabiru prirodnih materijala.

Javni poziv je otvoren do 27. veljače 2021. godine, a sve detalje kao i potrebnu dokumentaciju možete pronaći klikom OVDJE.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.