13. 5. 2021.

Vidljivi rezultati kontinuiranog ulaganja Varaždinske županije u turizam - uskoro nove turističke atrakcije

Danas su na prigodnoj konferenciji za medije u atriju Županijske palače predstavljeni rezultati Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za 2021. godinu. Prisutnim medijima i dobitnicima sredstava rezultate su predstavili pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović, predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

Osnovni cilj predmetnog Javnog poziva je registracija novih smještajnih kapaciteta, unapređenje turističke kvalitete usluge i sadržaja turističkog proizvoda, povećanje kategorizacije smještaja, nastavak razvoja prezentacijske ponude poljoprivrednih gospodarstava, razvoj dodatnih atrakcija turističkih sadržaja, a što sve skupa u konačnici rezultira povećanjem broja dolazaka i noćenja turista na području Varaždinske županije te njezino jače pozicioniranje na turističkom tržištu.

Na ovaj jedinstveni natječaj u Hrvatskoj mogli su se javiti svi registrirani ali i budući iznajmljivači uz uvjet registracije do 30.11.2021. godine, a neki od kriterija po kojima su se prijave vrednovale bila su ulaganja na područjima prema skupini razvijenosti, ulaganja u ekologiju, ulaganje u promociju, ulaganje u obnovljive izvore energije, očuvanja tradicijskih/autohtonih vrijednosti, tradicijskog graditeljstva i kulturne baštine, uključenost u županijske projekte Kuće za odmor s pričom, Okusi varaždinskog kraja, Cyclist Welcome Quality mrežu i druge. Nakon detaljnog i vrlo rigoroznog pregleda pozitivno je ocijenjeno 75 prijava. Iako je Javnim pozivom bilo osigurano 1.000.000,00 kn za bespovratne potpore, zbog velikog broja kvalitetnih prijava rebalansom je iznos povećan na rekordnih 1.135.000,00 kuna što je najveće županijsko bespovratno ulaganje u turizam u Hrvatskoj.

Od 2017. godine kada su krenula ova intenzivna ulaganja u turizam cilj je bio stvoriti poticajno okruženje za razvoj različitih oblika turizma te u roku od četiri godine imati rast od 50% u broju noćenja u odnosu na 2016. godinu. Važno je napomenuti kako je to ostvareno već u 2019. godini kada je evidentirano 187.795 noćenja, a zasluge za to svakako ima i ovaj Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije zahvaljujući kojem su se počeli razvijati vlastiti, originalni turistički proizvodi.

Prisutnima se kao jedan od dobitnika sredstava obratio Vladimir Flegar – Topiary, veliki zaljubljenik u „zeleno kiparstvo“ koji se bavi izradom topijara, biljnih skulptura uređenih na poseban način. Zahvalio se na dobivenoj financijskoj potpori Varaždinske županije uz čiju će pomoć realizirati jedinstvenu novu turistički atrakciju u Varaždinskoj županiji - tematski Topiary park koji će svojom površinom biti jedinstven u ovom dijelu Europe s gotovo 400-tinjak topiarya.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.