3. 7. 2021.

„Varazdiensia 1895“

Najstarija međunarodna biciklistička utrka u Hrvatskoj održala se davne 1895. godine u Varaždinu. U sjećanje na taj događaj, u Varaždinu se već šestu sezonu s početkom ljeta okupljaju ljubitelji čeličnih ljepotica, svima poznatijih kao „specijalke“. Statusni simbol koji je suvereno vladao cestama gotovo 50 godina prestao se proizvoditi 1985. godine te su mnogi vjerovali da će otići u povijest. No kao i kod odjeće, i za „specijalke“ se može reći da prikazuje najbolje od najboljeg pripadnom dobu u kojem su nastale i postojale.

Upravo su te čelične ljepotice glavni razlog zbog kojeg su se ove subote, 3. srpnja okupili zaljubljenici u neka prošla vremena te krenuli na 70-tak kilometara dugu biciklističku rutu pod nazivom „Varazdiensia 1895“ koja se vozi isključivo spomenutim „specijalkama“ uz neizostavni retro outfit toga doba. Tura je započela na Stančićevom trgu, a preko Kučana i Kelemena do Jalžabeta, Martijanca, Rivalnog Ludbrega do Velikog Bukovca biciklisti su stigli do Agroturizma Požgaj kako bi zasluženo predahnuli. Dravskom rutom od Svetog Đurđa, Hrženice, Zamlake i Šemovca ruta je završila ponovno na Trg M. Stančića.

Startne brojeve svake godine izrađuje drugi umjetnik. Ovogodišnje brojeve izradila je Ljiljana Mladenović, a do sada su vizuale oslikali Ivan Mesek, Željko Prstec, Damir Širola, Darwin Butković i Nedjeljko Krčar.

Zanimljivo je istaknuti da je „Varazdiensia 1895“ jedina takva specijalizirana biciklijada ove godine u Hrvatskoj, a suorganizator je Turistička zajednica Varaždinske županije.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.