12. 9. 2021.

Veselje u vinogradima na jugu Varaždinske županije: održana treća po redu „Županijska berba“

Veselo je u nedjelju bilo u vinogradima na samom jugu Varaždinske županije, a kako i ne bi kad je nakon mjeseci teškog rada u „goricama“ napokon došlo vrijeme za berbu grožđa i za uživanje. Očuvati stare običaje i tradiciju bio je cilj ovogodišnje, treće po redu po redu „Županijske berbe“ kojom se ujedno označava i početak sezone berbi u Varaždinskoj županiji. Berba je održana u vinogradima Vinarije Šafran u Breznici, jedne od najvećih vinarija u Varaždinskoj županiji čiji se vinogradi prostiru na 20-ak hektara.

Koliko je vinogradarstvo ovdje ukorijenjeno, dovoljno govori podatak je u Vinski registar Republike Hrvatske upisano više od 1.700 proizvođača vina iz Varaždinske županije, a tome treba pribrojiti i sve one koji vinograde obrađuju za svoju dušu i iz hobija. Prema podacima iz Vinskog registra, u Varaždinskoj županiji godišnje se proizvede 1.300 tona grožđa i više od 8.000 hektolitara vina. Kvaliteta vina je iz godine u godinu sve bolja, pa nisu izostali ni rezultati na najprestižnijoj svjetskoj izložbi vina, Decanteru u Londonu.

Dobrodošlicu svim beračima poželjeli su vlasnici Stjepan Šafran i Josip Tržec, a za ceremoniju je bio zadužen vincilir Krunoslav Čolo uz sudjelovanje članova Udruge vinogradara i voćara Pinta iz Novog Marofa, Limene glazbe Sveti Martin Breznički Hum, Udruge "Prigorčica" Breznica i Visoko te Lovačkog društva Vepar Novi Marof. U branju grožđa pridružili su im se župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, saborski zastupnik i gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, predsjednica Gradskog vijeća Varaždina Zdravka Grđan, predsjednik Općinskog vijeća Općine Breznički Hum Marko Fišter, Darinka Andrašek ispred Općine Breznički Hum, direktor TZ-a Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini i brojni drugi gosti.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.