11. 10. 2021.

Predstavnici Kuća za odmor i Agroturizma s pričom posjetili Savinjsku dolinu u Sloveniji

U petak, 8. listopada 2021. godine organizirano je studijsko putovanje u Savinjsku dolinu u Sloveniju.

Na tom se djelu Slovenije nalaze brojna poljoprivredna gospodarstva, koja su od 80-ih godina prošlog stoljeća započela s pružanjem dopunske turističke djelatnosti, a mnoga od njih danas su poznati objekti seoskog turizma. Četiri takva gospodarstva od kojih svako pruža različite usluge, bila su domaćini ovog studijskog putovanja.

Putovanje je u sklopu projekata Kuće za odmor s pričom i Agroturizam s pričom organizirala Turistička zajednica Varaždinske županije s ciljem upoznavanja s primjerima dobre prakse seoskog turizma, kao i prenošenja znanja i iskustava među poduzetnicima.

Obilaskom Sorževa mlina, Kmetije Urške, Kmetije pri Krošlovih i Kmetije Pri Mlinarju sudionici su dobili uvid u funkcioniranje i organizaciju seoskog turizma kod susjeda, ali i brojne ideje o tome kako povezati poljoprivrednu proizvodnju i turizam bilo da su to smještajni kapaciteti, ponuda hrane i piće, kušaonice, prezentacijski centri itd.

Ovakva su putovanja osobito važna za buduće nositelje certifikata Agroturizam s pričom, novog projekta TZ Varaždinske županije, posebno zbog činjenice da je seoski turizam u Varaždinskoj županiji tek u svojim začecima. Sudionici su tako kroz razgovor s predstavnicima seoskih turizama u Sloveniji dobili izvrsnu priliku za učenje od najboljih primjera iz susjedstva čija je ponuda, budući da se razvija već duži niz godina, na zavidnom nivou.

Na studijskom putovanju sudjelovali su i predstavnici turističkih zajednica iz Varaždinske županije kojima su primjeri također vrijedan izvor informacija za donošenje odluka i usmjeravanje ovog oblika turizma kako bi se od samih početaka poticao njegov održiv razvoj.

 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.