17. 11. 2021.

Od poljoprivrede do turizma: Održana prva edukacija o agroturizmu u Varaždinskoj županiji

Osim već dobro poznatog projekta Kuće za odmor s pričom, Turistička zajednica Varaždinske županije prošle je godine započela i s realizacijom komplementarnog projekta pod nazivom „Agroturizam s pričom“ koji se nametnuo kao logičan slijed aktivnosti kako bi se zaokružila čitava ponuda. Naime, radi se o projektu koji će pod zajedničkim brendom okupiti najbolje objekte seoskog turizma i time pružiti gostima razlog više za duži i sadržajniji boravak u destinaciji.

Ruralni prostor čini dvije trećine ukupnog prostora Varaždinske županije na kojem živi oko 50 % stanovništva. Iako registriranih OPG-ova u našoj Županiji ima preko 8.000, svega je nekoliko onih koji imaju registriranu dodatnu turističku djelatnost bilo kao izletište, kušaonica ili pak ruralna kuća za odmor (seljačko domaćinstvo).

Nakon studijskog putovanja i upoznavanja s primjerima dobre prakse u Sloveniji, Turistička zajednica Varaždinske županije u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom Sjeverozapad u utorak, 16. studenog organizirala je prvu edukaciju za postojeće i zainteresirane vlasnike agroturizama. Glavni je cilj ove besplatne radionice bio poticanje intenzivnijeg uključivanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u turističku ponudu Županije.

Voditeljica projekta „Agroturizam s pričom“, Branka Tropp, govorila je o potencijalima, mogućnostima i značaju razvoja agroturizma na području Županije, kao i načinima organizacije pojedinih oblika agroturizma, dok je mogućnosti financiranja turističkih projekata na ruralnom području predstavio mr. sc. Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik LAG-a Sjeverozapad. Budući da se otvaranje natječaja iz programa ruralnog razvoja očekuje u drugoj polovici 2022. godine, radionica je održana i s ciljem poticanja OPG-ova na pravovremenu pripremu za te natječaje.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.