Pretraži
17. 1. 2022.

Po prvi puta stranci ostvarili više noćenja od domaćih gostiju u Varaždinskoj županiji

Kolika je želja za putovanjem, stjecajem novih doživljaja, upoznavanjem novih kultura, druženjem i općenito turizmom dokazuju i turistički podaci za 2021. godinu.

Naime, 2021. godine u Varaždinskoj je županiji ostvareno ukupno 73.595 dolazaka i 153.197 noćenja čime je ostvareno 82% noćenja iz rekordne, predpandemijske 2019. godine. U odnosu na prethodnu (2020.) godinu to je 61% više dolazaka i 66% više noćenja.

Domaći su turisti već od veljače počeli značajnije posjećivati Varaždinsku županiju, a već do sredine srpnja strani su gosti preuzeli vodstvo i ostvarili više noćenja nego domaći. Taj trend nastavljen je do kraja godine. Tako je 2021. godina prva godina kada je broj stranih noćenja u Varaždinskoj županiji premašio broj noćenja koja ostvaruju domaći gosti (52,45% strani i 47,55% domaći). Najviše inozemnih noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Poljske, Ukrajine, Češke i Austrije. Po prvi puta ove godine bilježimo značajniji porast turista iz istočne Europe koji se zaustavljaju u našoj županiji i put do mora krate na pola puta boraveći jednu ili dvije noći.

Uz razvijanje projekta Kuće za odmor s pričom, ruralni dijelovi Županije bilježe porast udjela noćenja koja se tu ostvaruju. Tako više ne govorimo o turizmu koji je isključivo centraliziran u Varaždinu ili Trakošćanu, a uz dodatno podizanje kvalitete turističke ponude, stvaraju se pretpostavke za njezin snažniji iskorak kao vodeće turističke destinacije u širem okruženju.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.