16. 7. 2022.

Otvoren jedinstveni tematski Topiary park u ovom dijelu Europe

Kao prvi takve vrste u Hrvatskoj, a drugi u Europi, u Općini Sračinec otvoren je tematski Topiary park.

Zasluga je to Vladimira Flegara koji se zelenim kiparstvom počeo baviti 1995. godine, kada je ostao bez posla.

Topiary je hortikulturna metoda oblikovanja višegodišnjih biljaka obrezivanjem lišća i grančica kako bi se razvio i održavao jasno definiran oblik. Često su to geometrijski oblici ili oblici životinja.

U čitavoj Europi postoji samo jedan ovakav tematski park, sa svega 250 biljaka i to u Belgiji.

Novootvoreni park proteže se na površini od 7200 m2. Sastoji se od 400-tinjak topiarya i čak 30-tak zasebnih priča, poput: motora i skutera na cesti, seoskog imanja s domaćim životinjama, jezera s labudovima, patkama i žabama. Park priča priču i o divljim životinjama, raznim pticama, anđelima, svetoj obitelji, a tu su i japanski prikazi vrta i drugo.

Uz razgled parka, želja vlasnika je u njemu održavati i razne edukacijske radionice za djecu, učenike, studente, kao i za sve zainteresirane, a sve s ciljem osiguranja održivosti i trajnosti ove složene umjetničke forme te povećanja brojnosti osoba koje će se baviti ovakvom vrstom zelenog kiparstva.

Topiary park bit će otvoren srijedom i četvrtkom od 14 do 21 sat, petkom, subotom i nedjeljom od 9 do 21 sat, uz cijenu ulaznica, 40 kuna odrasli, 30 umirovljenici, 20 kuna djeca od 7 do 16 godina, te 15 kuna za djecu do sedam godina starosti. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.