26. 7. 2022.

Rekordi u turizmu: u Varaždinskoj županiji u prvoj polovici ove godine ostvaren najveći broj noćenja ikada

Varaždinska županija ima nove rekorde u turizmu: u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 78.060 noćenja, što je najveći broj dosad, a time je nadmašena predpandemijska 2019. godina.

U Varaždinskoj županiji u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 80 % više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2021., a ujedno je ostvaren i najveći broj noćenja ikada u tom razdoblju.

Naime, ostvareno je 2 % više noćenja u odnosu na 2019., godinu prije pandemije.

U prvoj polovici 2022. u Varaždinskoj županiji ostvareno je ukupno 33.471 dolazaka i 78.060 noćenja, od čega se gotovo 60 posto odnosi na domaće turiste. Upravo su oni ostvarili najviše noćenja, 44.199. Od inozemnih turista najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke – 6.756, zatim iz Poljske - 2.658, Slovenije – 2.325, Austrije – 2.187 te Slovačke – 2.093 noćenja. Slijede turisti iz Bosne i Hercegovine, Italije, Češke i Indije.

Prosječno trajanje boravka gostiju je 2,33 dana. - U istom razdoblju 2021. to je bilo 1,96 dana, a 2019. godine 2,32. Dakle, brojka se vratila na razdoblje prije pandemije, a istovremeno sve turističke zajednice na području županije bilježe porast noćenja. U kućama za odmor je u prvih šest mjeseci 2022. ostvareno 6 % ukupnih noćenja u Županiji, gotovo 1.000 noćenja više nego lani u istom razdoblju.

Osim turističkim djelatnicima, svima koji marljivo rade u svojim hotelima, kućama za odmor, drugim smještajnim objektima, restoranima, u ugostiteljstvu, OPG-ovima, turističkim zajednicama i atraktivnim lokacijama, zasluge za ovako dobre rezultate ima zasigurno i županijski Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora. Putem njega potiče se otvaranje novih smještajnih objekata, ulaganja u postojeće, a ove godine bile su uvedene i dvije nove mjere, razvoj turističkih atrakcija te poticanje dopunske djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu. Ove godine izdvojeno je rekordnih 1,3 milijuna kuna, a gledaju li se zadnje četiri godine, za potpore u turizmu dodijeljeno je više od 4 milijuna kuna.

 

Ovi iznimni rezultati predstavljeni su na današnjoj konferenciji za medije, koja se održala upravo na lokaciji jednog od subjekata koje je Županija poduprla putem bespovratnih potpora u turizmu. Radi se o Adrenalinskom parku Vručina u Ludbregu.

Rezultate su predstavili zamjenica župana Silvija Zagorec i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, a na konferenciji za novinare prisustvovali su i Andreja Horvat iz Turističke zajednice područja Centar svijeta, domaćini Aleksandra i Bojan Vručina iz Adrenalinskog parka Vručina, kao i Mario Funtek, vlasnik Vinarije De Mar.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.