Pretraži
18. 8. 2022.

Izložbom „Šuma okom šumara“ posjetiteljima Špancirfesta otvorena su vrata zelene oaze u Atriju Županijske palače

Nakon prošlogodišnje Županijske razglednice, ovogodišnji dio programa Špancirfesta u Atriju Županijske palače za brojne šetače bit će svojevrsna zelena oaza.

Rezultat je to suradnje Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije, Hrvatskog šumarskog društva ogranak Varaždin i Hrvatskih šuma. Uvertira u ovogodišnja događanja u Atriju otvorenje je izložbe 17. bjelovarskog salona „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem. Riječ je o izložbi koja je od početka svog postojanja, kada je djelovala samo na lokalnoj razini, izrasla u izložbu međunarodnog karaktera na kojoj se dosad predstavilo 200-tinjak autora iz cijele Hrvatske, ali i van granica Lijepe Naše. Nakon predstavljanja u brojnim hrvatskim gradovima, ali i Finskoj te New Yorku, izložba je po prvi put postavljena i u Varaždinu. Želja idejnog začetnika ove priče Željka Gubijana i bjelovarskog ogranka bilo je razbiti predrasude da šumar ne hoda šumom samo s pilom i sjekirom, te uvjeriti javnost da je šuma najveće prirodno obnovljivo bogatstvo hrvatskog naroda koje kao složeni ekosustav ima za život na zemlji posebnu važnost. Ova zanimljiva izložba moći će se u Atriju razgledati svakim danom do 28. kolovoza.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ ovom prilikom predstavio je program događanja u Atriju u okviru ovogodišnjeg Špancirfesta. Uz svakodnevni večernji program u organizaciji Caffe bara "Palacha" Jana Kerekeša, vikendom su prijepodneva u Atriju rezervirana za bogatstvo tradicije našeg kraja. Tako će se subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati predstaviti članovi udruga i kulturno-umjetničkih društava s područja Varaždinske županije. Na taj način kroz pjesmu, ples, običaje, ali i gastronomiju šetači će moći upoznati i doživjeti ono najbolje što Varaždinska županija nudi. U Atriju će se tako ovih predstaviti:

  • 20. kolovoza (subota) - nastup Kulturno umjetnički ansambl Trnovca Bartolovečkog s glazbenim dijelom programa uz prezentaciju izrade tradicionalnih kolača u organizaciji udruga žena s područja Općine
  • 21. kolovoza (nedjelja) - izložba Udruge pčelara „Varaždin Breg“ uz glazbenu podlogu tamburaša KUD-a Vidovec.
  • 27. kolovoza (subota) - KUD-ovi iz područja novoosnovane Turističke zajednice Područja Sjever Zagorja predstavit će pjesme i plesove iz Cestice, Maruševca i Petrijanca, dok će
  • 28. kolovoza (nedjelja) - TZ grada Novog Marofa uz prigodnu prezentaciju predstaviti će nadolazeće Dane vrganja i crnog tartufa u Paki, a Etno udruga „Grebengrad“ najavit će svoje „Dane pere“ - tradicionalnog kolača toga kraja.

Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, istaknuo je kako ga veseli što je Varaždinska županija i ove godine dio programa Špancirfesta, a direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina, Jelena Toth, čestitala je svima koji su uključeni u organizaciju izložbe i projekta tzv. zelene oaze u Atriju jer će to zasigurno obogatiti i dati dodanu vrijednost ovogodišnjem Špancirfestu.

 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.