24.10.2022.

Održan prvi Amazing Amazon of Europe Festival, više od 100 sudionika uživalo u aktivnostima na Dravi

Na jedinstvenom Amazing AoE Festivalu, posvećenom prvenstveno rijeci Dravi koju se još naziva i europska Amazona, ove nedjelje, 23. listopada, sudjelovalo je više od stotinu građana svih generacija. Festival su Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije organizirali u sklopu projekta "Responsible Green Destination Amazon of Europe - Amazing AoE“, koji se provodi na području pet zemalja, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije, a obuhvaća područje uz rijeke Dravu, Muru i Dunav. Glavni cilj je razvoj cijelog tog područja u tzv. „zelenu destinaciju“, u kojoj će biti spojeni biciklizam, smještaj, gastronomija i ostale atraktivnosti uz biciklističku rutu.

Program festivala počeo je biciklijadom od Franjevačkog trga u Varaždinu nasipom uz rijeku Dravu do River Rancha u Svibovcu Podravskom, gdje su sudionici predahnuli uz kuhani grah, pečene kestene, voće i čaj. Nakon okrijepe i upoznavanja sa Ranch-om, krenulo se na neku od ponuđenih avantura na samoj rijeci Dravi koje su se mogle izabrati prilikom prijave na festival. Tako su se sudionici okušali u vožnji kajakom ili SUP-om, doživjeli adrenalin raftinga i uživali u edukativnoj šetnji predivnim prirodnim okruženjem rijeke Drave uz stručno vodstvo, a sve pod budnim okom iskusne ekipe More Adventure agencije koja je bila zadužena za cijelu organizaciju i sve sigurnosne aspekte. Cilj je bio pokazati koliko je predivna naša Drava sa svojim okruženjem, ali i da nudi pravu avanturu uz različite sadržaje za stanovnike Varaždinske županije, ali i za goste iz drugih županija i zemalja, i to tokom cijele godine. Iznimno veseli veliki odaziv na ovaj jedinstveni događaj, a nakon završenih aktivnosti na rijeci, oduševljeni sudionici druženje su uz logorsku vatru i pečene kestene nastavili do večernjih sati.

Projekt "Responsible Green Destination Amazon of Europe - Amazing AoE“ završava krajem ove godine, provodi ga 13 partnera, a vrijedan je ukupno 2,2 milijuna eura. Od toga se na Varaždinsku županiju odnosi 140.000 eura, pri čemu sufinanciranje Europske unije iznosi 85 posto. Glavni cilj projekta je na području pet zemalja ponuditi jedinstveni proizvod koji će biti poznat po nazivu „Europska Amazona“. Bitno je naglasiti kako je uspostavljen svojevrsni „booking“ centar pod nazivom „Amazon of Europe Bike Trail booking“ putem kojega se, uz smještaj, može „bukirati“ cijeli individualno organizirani izlet, od rezervacije bicikala do prijevoza prtljage i drugo, a dostupan je na poveznici www.bookyourtrail.com.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.