1. 6. 2023.

U mađarskom gradu Csurgó održana završna konferencija EU projekta [email protected]

Glavni cilj projekta bio je obratiti se turistima koji žive u pograničnim područjima Mađarske i Hrvatske kreiranjem novih sadržaja koji im pomažu u pronalaženju lokalnih, primarno ruralnih turističkih atrakcija uz pomoć naprednih digitalnih tehnologija.

U sklopu projekta, čija je ukupna vrijednost 1.545.287,06 eura, uspostavljena su dva posjetiteljska centra, u Varaždinu i mađarskom Csurgu, razvijena je mobilna aplikacija koja sadrži turističke informacije te pet igrica, izrađena je baza vlasnika i upravitelja kulturne i prirodne baštine na projektnom području, održani su ciklusi treninga za dionike u turizmu te proveden niz drugih aktivnosti. Projekt se s 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014. - 2020.

Posjetiteljski centar u Varaždinu doista je jedinstven, uređen je u podrumu povijesne Županijske palače, a prostire na površini od gotovo 400 kvadrata. U njemu se na atraktivan i inovativan način prezentira kulturna i povijesna baština manje poznatih ruralnih dijelova naše županije. Bitno je naglasiti kako je centar „virtualno umreženi“, odnosno, povezani „virtualnim prozorom“ sa posjetiteljskim centrom u Csurgóu, zahvaljujući kojem će se posjetitelji u oba centra moći vidjeti u stvarnom vremenu.

S mađarske strane posjetiteljski centar je uspostavljen u Povijesnom parku Csurgó gdje je izrađen interaktivni tunel, te je uređen jedinstveni izložbeni prostor. Dodatno su razvijeni sadržaji koji se nude u Povijesnom parku, među ostalim su postavljene nove interaktivne ploče te lijepo igralište s novim elementima.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.