10. 6. 2023.

Novost u turističkoj ponudi: Upoznajte Varaždinsku županiju na konjima uz vodiče

Varaždinska županija je bogata prirodnim ljepotama, a upravo su to prostori na kojima se mogu izraditi konjičke staze i gdje se mogu organizirati turistička jahanja. Turistička zajednica Varaždinske županije, uz financijsku podršku Hrvatske turističke zajednice, provela je projekt trasiranja i određivanja konjičkih turističkih staza na području Varaždinske županije, povezivanja postojećih i novih, te izradu dokumentacije za njihovo certificiranje.

Riječ je o nastavku trasiranja konjičkih staza u županiji od 2021. godine uz 164 kilometara novih staza koje se nadovezuju na zajednički projekt s Koprivničko-križevačkom županijom. Kod Ludbrega ulaze u našu županiju, nastavljaju preko Varaždinskih Toplica i Ivančice, Arboretuma Opeka, Zelendvora i prolaskom uz Dravu završavaju u jahaoni u Varaždinu. Kompletni elaborat certifikacije izradila je Nacionalna udruga konjičkih turističkih vodiča Hrvatske „Engea“, čije je predsjednik Ivica Pirin naglasio zadovoljstvo pripremljenom infrastrukturom na području županije.

- Kada turisti dođu na lokaciju najprije ih se upoznaje sa stazom koja je definirana GPS sustavom, s kilometrima i destinacijom u kojoj se nalaze, tada se upoznaju sa životinjama i konjičkim turističkim vodičem koji će se za njih brinuti tijekom čitavog jahanja. Na terenu se obilaze destinacije gdje su unaprijed definirani odmor i okrijepa za jahače i konje, degustiraju se proizvodi domaćih OPG-ovaca i prema potrebi organizira spavanje. U nama susjednim zemljama poput Italije i Austrije, zatim Njemačke, Francuske posebno Islanda, ovakav oblik turizma je jako popularan i temeljem suradnje s njihovim udrugama smo došli do saznanja da mi imamo puno bolje uvjete i terene, postoje ljudi koji to žele i znaju raditi, a rezultat toga je gotov turistički vodič koji može pružiti kompletnu uslugu – rekao je Pirin.

U sklopu projekta četvero kandidata s područja naše županije, Tea Dušak, Marijo Rožaj, Željka Skoko i Ema Tomašković, završilo je specijalnu edukaciju i certifikaciju za konjičke turističke vodiče. Na prigodnoj prezentaciji kod Dravskog spruda, koji je također dio konjičke turističke staze, pokazali su kako to u praksi izgleda, a voditelj edukacije i tajnik Udruge „Engea“ Zlatko Kramarić pojasnio je od čega se sve obuka sastojala.

- Obuka za vodiče zapravo je vrlo slična obuci za natjecatelje, a koju su svi oni već imali, pa smo to iskoristili za nadogradnju. U šest radnih dana napravili smo obuku iz sigurnosti gostiju, koja se odnosi na prvu pomoć za ljude i za konje, morali su se znati snaći u prostoru uz osnove orijentacije, te poznavati psihološke elemente ako u grupi dođe do određenih problema. Za svaku grupu predmeta pri edukaciji su bili zaduženi stručnjaci s određenog područja od medicine, veterine pa sve do vojske. Dobivanjem potvrde o završenoj edukaciji polaznici su se pridružili ekipi od 32 certificiranih konjičkih vodiča koliko ih ukupno ima u Hrvatskoj – istaknuo je Kramarić.

Bogatoj ponudi raznih aktivnosti u sklopu aktivnog odmora u prirodi, koje turisti u Varaždinskoj županiji mogu provoditi, od sada je dodano i upoznavanje našega prekrasnoga kraja jašući konje, uz stručno vodstvo certificiranih konjičkih vodiča. Poziv svima na ovo jedinstveno iskustvo upoznavanja destinacije uputio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.