13. 11. 2023.

Najavljeni 4. Dani okusa hrvatske tradicije

U prostorima TZ Zagrebačke županije danas je održana prigodna konferencija za medije na kojoj su najavljeni četvrti nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije, a koje zajednički organizira 12 županijskih turističkih zajednica u suradnji s lokalnim ugostiteljima, nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije.

Manifestacija se ove godine održava od 17. studenog pa sve do 3. prosinca, a najavljeno je sudjelovanje čak 104 ugostiteljska objekta s područja dvanaest županija i grada Zagreba, koji su za nadolazeće dane pripremili tradicijska jela spravljena od tradicijskih namirnica na tradicionalan način, ali i ona pripremljena u suvremenoj kulinarskoj obradi i prezentaciji.

Svaki restoran pripremio je dva menija od najmanje tri slijeda koje će oplemenjivati i čaša domaćeg pića, a cijene ovih prigodnih menija kreću se u rasponu od 10 do 30 eura.

Na konferenciji su predstavnicima novo pridruženih ugostiteljskih objekata Kavani Livadić iz Samobora, Starom Puntijaru iz Zagreba, Krambergeru iz Krapine i Domestic house Lola iz Vukovara, uručene oznake standarda Okusi hrvatske tradicije.

Prisutnima se obratila direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović: „S velikim zadovoljstvom i ponosom, kao domaćin četvrtih Dana okusa hrvatske tradicije, Turistička zajednica Zagrebačke županije ističe kulturno i gastronomsko bogatstvo našeg kraja. Ovaj događaj, koji se održava u više od 100 restorana diljem 12 hrvatskih županija, prilika je da se predstavi raznolikost i bogatstvo lokalnih, izvornih i tradicijskih kuhinja, vrhunskih vina i domaćih poljoprivrednih proizvoda. Ponosni smo što iz Zagrebačke županije u ovom projektu sudjeluje čak 12 vrhunskih restorana, nosioca standarda Okusi tradicije zagrebačkog kraja. Osim toga, ovogodišnje izdanje obogaćeno je pridruživanjem četvero novih ugostiteljskih objekata standardu, a kojima ovim putem upućujem srdačne čestitke. Očekujemo da će mirisi i okusi naše tradicije pružiti posjetiteljima ne samo gastronomski užitak, već i jedinstveno kulturno iskustvo koje oslikava autentičnost kuhinje Zagrebačke županije."

„Cilj je ovog projekta privući sve ljubitelje tradicijske kuhinje u restorane koji nose oznaku Okusi tradicije kako bi im pomogli promovirati upravo ta tradicijska jela i sačuvati ih od zaborava. Danas smo pridružili 4 nova objekta što je i potvrda da projekt raste. Trenutno je u projekt Okusi uključena gotovo cijela kontinentalna Hrvatska, a nadamo se da će se u narednom razdoblju pridružiti još županija.“ - istaknuo je Marcel Medak, direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i predsjednik Savjeta projekta.

Ovaj festival objedinjuje 12 regionalnih manifestacija: Okusi planine i mora (Ličko-senjska županija), Okusi Banovine, Posavine i Moslavine (Sisačko-moslavačka županija), Okusi Zagrebačkoga kraja (Zagrebačka županija), Okusi Zagorja (Krapinsko-zagorska županija), Okusi Varaždinskoga kraja (Varaždinska županija), Okusi Međimurja (Međimurska županija), Okusi Podravine i Prigorja (Koprivničko-križevačka županija), Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja (Bjelovarsko-bilogorska županija), Okusi Podravine i Slavonije (Virovitičko-podravska županija), Okusi Zlatne Slavonije (Požeško-slavonska županija), Okusi graničarskog Posavlja (Brodsko-posavska županija) i Okusi Srijema i Slavonije (Vukovarsko-srijemska županija). Turističke zajednice ovih 12 županija ujedno su i potpisnice Sporazuma o suradnji na zajedničkom upravljanju, razvoju i realizaciji projekta Okusi hrvatske tradicije, što je jedna od najvećih javno-privatnih projektnih suradnji u sustavu hrvatskog turizma.

Prigodne menije 15 nosioca standarda Okusi s područja Varaždinske županije možete pronaći ispod u prilogu objave, a popis svih restorana koji sudjeluju u manifestaciji te njihovih posebnih menija može se pronaći klikom na www.okusi.hr

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.