30. 11. 2023.

Održana dodjela nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ – u Varaždinsku županiju stigle tri nagrade

Ovaj četvrtak, 30. studenoga, u Osijeku je održana svečanost dodjele nacionalnih nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ na kojoj je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po jedanaesti put dodijelila nagrade najboljima u osam kategorija. S područja Varaždinske županije nagrade su osvojili čak tri prijavljena kandidata.

Uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije svečanost je organizirana u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, a ove godine je prvi put dodijeljena povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma. Dodijeljeno je više od 80 nagrada u osam kategorija, za koje je kandidirano 197 projekata iz Hrvatske, BiH te Srbije, a još 10 kandidata prijavilo se za posebnu nagradu "Eduard Kušen".

S ovogodišnje dodjele, tri Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske stigla su u Varaždinsku županiju. Seoski turizam Grešna pilnica iz Klenovnika osvojio je brončanu povelju u kategoriji „Tradicijska (ruralna) domaćinstva“, OPG Štefanko iz Ivanca, poznati po svojem Friščićevom mlinu, osvojili su brončani suncokret u kategoriji „Ruralno turistički projekti“, a Vinariji Stručić iz Ludbrega pripalo je posebno priznanje u kategoriji „Vinski turizam“.

Na svečanosti je posebno naglašeno kako je ruralni turizam važan čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.