Pretraži
1. 12. 2023.

Pročelje Županijske palače i ove godine kao veliki adventski kalendar

Prozori Županijske palače i ove su godine pretvoreni u veliki adventski kalendar, a krasit će ih motivi poznatog varaždinskog fotografa Siniše Sovića koji je navršio punih 20 godina profesionalnog bavljenja fotografijom. U svojoj karijeri radio je za mnoge redakcije, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, a službeni je fotograf Varaždinske županije, Grada Varaždina, Glazbene škole u Varaždinu, Špancirfesta, Varaždinskih baroknih večeri, NK Varaždina, te mnogih drugih.

Upravo je on, zajedno sa zamjenicom župana Silvijom Zagorec i direktorom Turističke zajednice Varaždinske županije Goranom Mališem, otkrio prozor s prvom fotografijom, a riječ je o dvorcu Erdődy u Novom Marofu u zimskom ruhu.

- Svaki kutak Varaždinske županije je predivan i ima nešto za pokazati. Često puta nismo ni svjesni koja ljepota prirode nas okružuje i koliko je bogata naša kulturna baština, gastronomija…. Svaki svoj slobodni trenutak volim provesti u prirodi, s obitelji, napuniti baterije, a naša županija nudi nam pregršt motiva koji nas zovu da ih fotografiramo i sačuvamo od zaborava. Dolina rijeke Bednje, prostor između Čeva i Ivanščice za mene je poseban, inspirativan i često se njemu vraćam kako bi ga ovjekovječio u svim njegovim izdanjima – rekao je Siniša Sović zahvalivši se Varaždinskoj županiji i Turističkoj zajednici Varaždinske županije što su izabrali njegove fotografije za ovogodišnji adventski kalendar, te time odali priznanje za njegov dugogodišnji rad.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec podsjetila je kako je adventski kalendar i dosad prikazivao prirodne ljepote varaždinskog kraja, zimske motive, umjetnička djela iz kolekcije Vladimira Malogorskog, kao i dvorce i utvrde diljem Varaždinske županije, dječje likovne radove na temu Božića i zime, te fotografije koje prikazuju bogatu turističku ponudu Varaždinske županije, od destinacija, aktivnosti, gastronomije, do raznih kulturnih i turističkih manifestacija.

Međutim, ove godine, ispunjen fotografijama Siniše Sovića, svakom prolazniku donosi jedinstvenu priču Varaždinske županije koja obiluje prirodnim ljepotama, kulturnom baštinom, bogatom gastronomijom, te brojnim turističkim manifestacijama. Njegove fotografije pozivaju nas da ponekad zastanemo u ovoj užurbanoj svakodnevnici i uživamo u brojnim ljepotama koje nas okružuju u našemu kraju. Poznavajući rad Siniše Sovića, koji kao fotograf nije izgubio dodir s ljudima i prirodom, ovogodišnje izdanje adventskog kalendara na pročelju Županijske palače zasigurno će biti još jedna atrakcija za sve žitelje Varaždinske županije, ali i sve goste koji će se ovih dana uputiti u Varaždin – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec dodavši kako će i dalje adventski kalendar prikazivati djela osoba, udruga, institucija koji su svojim radom zadužili Varaždinsku županiju.

Osim adventskog kalendara, s prigodnim božićnim ukrasima uređen je i atrij Županijske palače, koji će svake subote u prijepodnevnim satima biti i mjesto raznih događanja, uz otvorena vrata Centra za posjetitelje.

- Već prve adventske subote na rasporedu je otvorenje tradicionalne izložbe fotografija pristiglih na nagradni natječaj u organizaciji Radija Megaton „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“ koja ostaje postavljena do 16. prosinca. Članice Udruge žena „Maruša“ iz Maruševca, Udruge žena Općine Vidovec, „Lepoglavski pušlek“ i Udruge žena „Cvijet“ iz Šemovca 9. prosinca pripremit će tradicionalne božićne kolače čime će dočarati blagdanski ugođaj uz okuse i mirise našeg kraja. Izložba tradicijskih igračaka, dječje opreme kojom želimo pokazati bogatstvo tih zaboravljenih predmeta upriličit će se u ulaznom prostoru Županijske palače 16. prosinca, a tada će Županijski savez poljoprivrednih udruga organizirati humanitarnu podjelu sarme uz donacije koje će se prikupljati za Zakladu Vita. Zadnja adventska subota rezervirana je za prigodne božićne pjesme u izvođenju pjevačkog zbora Uršuline zvjezdice – najavio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ napomenuvši kako svi programi započinju u 10 sati.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.